Életbe lépett a párizsi klímaegyezmény

Összeolvad a Tesla és a SolarCity

Aláírták a párizsi klímaegyezményt 2016. április 22-én az ENSZ New York-i székházában. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár megnyitó beszédében úgy fogalmazott, hogy ez történelmi pillanat volt.

“Soha korábban nemzetközi egyezményt nem írt alá egyetlen nap alatt ilyen sok ország” – hangsúlyozta a főtitkár, majd bejelentette, hogy összesen 171 ország támogatta aláírásával az egyezményt, közülük több mint hatvanat képviselt is állam- vagy kormányfője a ceremónián.

A francia államfő, Francois Hollande felszólalásában a cselekedeteket sürgette, és arra buzdította a csatlakozó országokat, hogy mielőbb tegyenek valamit az egyezményben foglaltak megvalósításáért. Beszédével az aláírók között szereplő Európai Unióhoz is szólt, arra kérte, hogy még az idén ratifikálja a megállapodást.

Az egyezmény fellendítheti a világgazdaságot is

Bár nem volt az előzetes programban, szót kért John Kerry amerikai külügyminiszter is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyezmény a gazdaság magánszektorát is fellendítheti, ami lökést adhat a világgazdaságnak is. Kerry a néhai dél-afrikai vezetőt, Nelson Mandelát idézte, miszerint “a dolgok mindig lehetetlennek tűnnek, egészen addig, míg lehetségessé nem válnak”.

“Tenni kell valamit a légiközlekedés és a tengeri hajózás kibocsátás-csökkentéséért”

Áder János magyar miniszterelnök az aláírást követően három javaslatot tett a klímavédelmi célok mielőbbi elérése vonatkozóan. Javasolta, hogy a tíz legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó ország mihamarabb kezdjen konzultációt arról, hogyan tudják a tervezettnél gyorsabban és nagyobb mértékben csökkenteni a kibocsátásukat. Második javaslatában arra hívta fel a figyelmet, hogy haladéktalanul tenni kell valamit a légiközlekedés és a tengeri hajózás kibocsátás-csökkentéséért is – erre ugyanis a párizsi egyezmény nem terjedt ki. Harmadik javaslata az energiatárolás kihívására irányult, Áder szerint mielőbb meg kell találni egy olcsó, hatékony, biztonságos és fenntartható energiatárolási megoldást.

Utolsó esély a világ számára

Az aláírási ceremónia kezdete előtt Leonardi DiCaprio amerikai színész is a pódiumra lépett. Az Oscar-díjas színész alapítványa 2015-ben 15 millió dollárral támogatott több környezetvédelmi csoportot. DiCaprio rövid beszédében úgy fogalmazott: a jelenlévők képviselik az utolsó esélyt a világ számára.

Azok az országok, akik április 22-én nem írták alá a megállapodást – mint például Nigéria, Irak és Szaúd-Arábia – ez év végéig még csatlakozhatnak hozzá.

- 2016-05-10

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>