Elkészült a gigaerőmű Pécsen

Felpörög a napelembiznisz?

A létesítmény célja, a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése Magyarországon. 

A tesztüzemek eredményesen zajlottak, így átadták az MVM Hungarowind Kft. fotovoltaikus erőművét Pécsen. A monumentális létesítmény a jövőben jelentősen csökkentheti a hazai fosszilis energiafelhasználás mértékét.  A 10 megawatt kapacitású erőmű akár mintegy 15 ezer tonnával mérsékelheti hazánk szén-dioxid-kibocsátását éves szinten, ugyanis ilyen mértékben szennyeződne a környezet, ha fosszilis energiaforrásokat használnának.

A pécsi létesítmény az egyik legnagyobb erőmű hazánkban, amely megújuló energiaforrásokra támaszkodik.  A Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, így a több mint 10 hektáros terület környezetbarát módon hasznosult. A beruházást már novemberben megkezdték.

A naperőmű nagyságát mutatja, hogy több mint 38 ezer darab napelempanelből tevődik össze, létesítésekor pedig  csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott. A komplex létesítmény egyedisége abban rejlik, hogy a 10 MW beépített összkapacitás nyolc, egyenként 1,25 MW-s modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, az egyes mezők pedig egymástól függetlenül is képesek működni.  A beruházás segítséget nyújt egy zöld és fenntartható város megteremtéséhez, ahol már a távhőszolgáltatás teljes egészében megújuló energiával történik, ugyanis korábban biogáz erőmű létesült Pécsen.

A beruházás több mint 4 milliárd forint uniós és állami támogatás segítségével valósult meg, míg az erőmű kialakításához szükséges további mintegy 700 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította. A pécsi fotovoltaikus erőmű évente 10,115 millió kilowattóra tiszta villamosenergia előállítására képes, károsanyag-kibocsátás nélkül, gazdaságos üzemeltetési költség mellett.  A napelemes erőmű a tervek szerint március első felében állhat kereskedelmi üzembe. Ha a jövőben lesznek még rendelkezésre álló források, városvezetés szeretne még hasonló erőműveket létesíteni.

A pécsi gigaerőmű tervezését és kivitelezését a nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott MVM OVIT Zrt. – AsiaNet Hungary Kft. konzorcium végezte, a műszaki ellenőri feladatokat pedig az MVM ERBE Zrt. látta el.

- 2016-02-29

Tipp