Elkészült Magyarország legnagyobb naperőműve

A Mátrai Erőmű Zrt. Visonta közelében található 15 megawattos építménye egyedülálló hazánkban. A Magyar Napenergia Társaság szerint hazánk területét jelentős mennyiségű napsugárzás éri, amit mindenképpen érdemes kihasználni. Habár a befektetésnek köszönhetően ez mintegy 20%-kal nő a beépített napenergia-tartalék az országban, ez messze elmarad szomszédos országokéhoz képest.

Pedig Magyarország fekvése igen kedvező a napenergia-kihasználás tekintetében. Egy esztendő során megközelítőleg 3000-szer több napenergia érkezik, mint amennyi egy éves villamosenergia-felhasználás. A beeső napsugárzás nagyon kedvező, az Alföld középső és déli része kimagasló lehetőségeket rejt magában. A szakértők 4000 négyzetkilométerre becsülik azt a területet, amely ideális a napelemek elhelyezése számára. Ezzel a megújuló energiaforrással a jelenlegihez képest 12-szer több villamosenergiát lehet előteremteni éves viszonylatban.

Magyarország napenergia termelésbe még sereghajtó

Hazánk lemaradása nem csak a világ nagyjaihoz, de a szomszédos országokhoz képest is óriási. Múlt év végén Magyarországon 80 megawatt napenergia-forrás volt csupán, míg Csehországban több mint 2000, de Szlovákiában is közel 600 – az EurObserv’ER adatai alapján. A Mátrai Erőmű azonban mégis nagy horderővel bír, hiszen újdonságnak számít a hazai trendekben: mintegy ezer háztartást tud ellátni energiával. Környezetvédelmi szempontból sem utolsó a létesítmény, hiszen általa 24 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátás érhető el, mintha a jelenlegi rendszer szolgálná ki a termelést.

Az erőmű tesztelése már szeptembertől elejétől folyik, a tervek szerint, novemberben indul majd el ténylegesen is. A 30 hektár területen összesen 72480 darab 255 Wattos polikristályos napelem található.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>