Energetikában jók vagyunk?

Energetikában jók vagyunk

Bár a 21. helyet szereztük meg a World Economic Forum (WEF) ranglistáján – amely 127 ország energetikai rendszerét és energiaellátását hasonlította össze – mégsem lehetünk elégedettek.

A Világgazdasági Fórum nemzetközi kormányközi szervezet idén ötödik alkalommal adta ki erre vonatkozó jelentését, amely az egyes államokat aszerint állítja sorba, hogy azok milyen mértékben képesek a felhasználók számára elérhetővé tenni a megfizethető, biztonságos és fenntartható energiát. A vizsgálat 18 szempont alapján zajlott, melyek között volt többek között az energiarendszerek gazdasági növekedéséhez való hozzájárulás, az energiabiztonság és a környezeti fenntarthatóság.

Jók vagyunk, de nem eléggé

Az összesített lista élére Svájc került, majd a sorban Norvégia és Svédország követi. Magyarország a 21. helyet kapta meg, 71 százalékos eredményével olyan fejlett országokat előztünk meg, mint Hollandia, Dél-Korea, Japán, az USA, Ausztrália vagy Kína. Azonban nincs okunk nagyon elbízni magunkat, a régió országai közül ugyanis Ausztria, Szlovénia, Lettország, Horvátország és Szlovákia is előttünk végzett.

Van, ahol a legjobbak vagyunk

Hazánk a legjobban a villamosenergia-rendszer kiépítettségének tekintetében szerepelt, és 68 másik országgal egyetemben maximális pontszámot ért el. Szintén jól teljesítettünk a gázolaj-egyenértékre számolt átlagos fogyasztásban – több nyugat-európai országot és az USA-t is megelőzve ezzel. Nincs okunk szégyenre a teljes elsődleges energiaellátás diverzifikáltságának szempontjából sem, igaz, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria is jóval megelőzi hazánkat e téren. A legrosszabb rangsorolásokat az üzemanyagimport területén, valamint az energiaimport teljes felhasználáson belüli magas aránya miatt kaptuk.

A vizsgálat általános következtetése az, hogy igen nagy különbségek mutatkoznak a lista elején és végén szereplő országok teljesítménye között, és ez a tendencia egyre csak erősödik – írja az NRGreport.

- 2017-03-27

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>