Energetikai tanácsadók

A megújuló energiaforrások egyre elterjedtebb használatával megnőtt a magasan képzett energetikus szakemberekre az igény. Az igazán megbecsült energetikai szakemberek azok, akik kellő gyakorlattal és megfelelő tudással rendelkeznek ahhoz, hogy különböző piaci szereplők, gyártó cégek, szállodák vagy közintézmények energiaszámláit csökkentsék zöld technikákra való átállással.

Például az Egyesült Államok Mid-State Technical College nevű főiskoláján a következő szakot hirdetik: Renewable Energy Specialist. A főiskola szerint a szakot elvégzettek megismerik az energiagazdálkodást, a gyártó cégeket, illetve a szükséges szoftvereket annak érdekében, hogy képesek legyenek hagyományos és megújuló energiafelhasználó rendszereket kivitelezni megbízóik számára. Mindezek érdekében a hallgatók üzleti ismereteket, informatikát, számítógépes tervezést, elektronikai ismereteket, matematikát is hallgatnak a megújuló energiákkal foglalkozó tárgyak mellett.

Az energetikai tanácsadók munkája

Ha az energetikus nem kivitelezői munkát szeretne végezni, hanem inkább elméleti, illetve mérnöki szerepkörben képzeli el magát, akkor energetikai tanácsadó cégeknél dolgozhat.
Egy energetikai tanácsadó cég optimális esetben integrált szolgáltatást képes nyújtani ügyfeleinek, ami magában foglalja műszaki, kereskedelmi és környezetvédelmi szabályzások ismeretét, naprakész információkkal rendelkezik a megújuló energiaforrások legújabb generációs kihasználásáról.
Az energatikai tanácsadó tudományos megközelítése multidiszciplináris, munkája integrált, szemléletmódja holisztikus, hiszen több tudományterület eredményeit kell kiértékelni, a projektek elvégzése során több különböző kivitelezővel kell együtt dolgozni, ismernie kell az épületgépészeti elvárásokat, illetve a folyamat eredményének teljes, a környezetre is kiható átgondolására van szükség.

Mit ígér és miben segíthet még egy energetikai tanácsadó?

Egy hozzáértő energetikai tanácsadó (cég) képes kiszámítani az általa felvázolt energetikai átalakítások megtérülését, így bizonyos esetben akár sikerdíjas konstrukciókra is nyitott.
Ha a (rengeteg számítással járó) energetikai audit eredménye változtatni valókat tár fel, akkor elsősorban két dolgot ígérhet a tanácsadó: költségcsökkentést és a zöld filozófia gyakorolatba ültetését. Az energiaköltségek megtakarításán és a tőkeigényes energetikai beruházások megtérülésén túl a fejlett országokban egyre inkább hangsúlyossá kezd válni a cégek társadalmi felelősségvállalása, s a CSR jelentések elkészítésében fontos szerep hárulhat az energetikai tanácsadóra. Ezen kívül, ahol erre lehetőség van, egy energetikai tanácsadó (cég)nek segítenie kell ügyfeleit az adott területeken meghirdetett pályázatok elnyerésében.

Lengyel Kristóf
Energetikai tanácsadó
Pannon Épületenergetika

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>