Energetikai tanúsítás: kivel és hogyan?

Az energetikai tanúsítványnak elég rossz volt a fogadtatása a háztulajdonok körében, ennek legfőbb oka az volt, hogy a legtöbb esetben kötelezővé tették a tanúsítvány meglétét. Azonban ha reálisabban szemléljük a kérdést, ennek a dokumentumnak bizony számos előnye is lehet.

Kezdjük azzal, hogy egy ilyen tanúsítás megmutatja a tulajdonosoknak, hogy épületük milyen szinten van jelenleg az energiahatékonyság létráján. Ezen a skálán a legkedvezőbb besorolás az „A+”, míg a legkedvezőtlenebb kategória az ”I”. A kettő között még elfogadható eredményt jelent a „C”, ebben az esetben a ház még éppen megfelel az energetikai követelményrendszernek. Amennyiben egy ingatlan rosszabb besorolást kap a „C” osztálynál, akkor a tanúsításnak tartalmaznia kell olyan kötelező javaslatokat is, mely korszerűsítésekkel és felújításokkal elérhetővé válik a kívánt energiahatékonyság.

Az energetikai tanúsítást csak erre felhatalmazott szakemberek végezhetik. A Pannon Műhely munkatársai már több mint 300 épület esetében végeztek energetikai tanúsító munkát, így munkájukra sokéves tapasztalatuk a garancia.

Az energetikai tanúsítás új és már meglévő épületek esetében is alkalmazható. Az új ingatlanoknál egyszerűsített eljárással is megoldható, ebben az esetben már a kivitelezési terveknek is részét képezi az adott épületre vonatkozó energetikai számolás. Ha a ház ezek alapján készül el, és ezt a műszaki szakemberek is igazolják, a tanúsító egyszerűen, gyorsan és könnyen megállapíthatja az energetikai besorolást.

Meglévő épületek esetében csak akkor végezhető el egyszerűsített eljárás, ha rendelkezésre áll egy nagyon hasonló alakú, méretű, fűtési- és melegvíz rendszerű épület tanúsítványa. Ilyenkor a tanúsítást megkönnyíti, hogy csak a különbségeket kell kiszámítani. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor a tanúsító szakembereknek mindenre kiterjedő vizsgálatokat kell folytatnia, mely vizsgálatok ezekre a főbb területekre térnek ki:

  • az épület geometriai adatainak meghatározása
  • épületszerkezetek azonosítása
  • épületgépészeti rendszerek azonosítása
  • energetikai számítás elvégzése

Magyarországon 2012-től vált kötelezővé az 50 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű épületek, illetve önálló rendeltetésű egységek energetikai tanúsítása adásvétel, illetve egy évnél hosszabb bérbeadása esetén.

- 2014-02-01

Tipp