Energetikai tanúsítvány: miért és hogyan?

Lakásvásárlás során egyre inkább előtérbe kerül a kérdés, hogy milyen fenntartási költségei lesznek a lakásnak, a vevők egyre tudatosabban keresik a kedvezőbb energetikai besorolású ingatlanokat.

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítási módját a 176/2008. (VI. 30.) kormányrendelet határozza meg, az energetikai tanúsítvány segítségével megismerhető az épületek energetikai minősége, osztálya, így energiatudatos döntés hozható például egy adott épület megvásárlása során.

A számítások az ún. standard fogyasztói magatartást feltételezik, hiszen csak ezen egységes elvek szerinti használatot feltételezve biztosítható az épületek objektív összehasonlíthatósága.

Amennyiben az épület nem teljesíti a követelményértékeket, abban az esetben a tanúsító javaslatot tesz a szükséges energiamegtakarítást eredményező, ill. energiahatékonyságot növelő intézkedésekre. Ezáltal a tulajdonos rövid és hosszútávon ütemezheti a szükséges építészeti és gépészeti korszerűsítéseket.

A hazai és uniós finanszírozású energetikai pályázatok igénybevételének elengedhetetlen feltétele az energetikai tanúsítás megléte. Az energetikai tanúsítvány világos képet ad az épület megfelelő üzemeltetéssel elérhető elvárható energiaszintjéről, valamint megfelelő kiindulási alapot biztosít a költségmegtakarítás felé.

Hogyan készül?

Az energetikai tanúsítást végző személy a helyszíni felmérés vagy az ingatlan műszaki dokumentumai alapján meghatározza az ingatlan releváns műszaki paramétereit. Amennyiben az adott épület tulajdonosa biztosítja a szükséges műszaki dokumentumokat, úgy nem szükséges helyszíni felmérést sem végezni. Az adatok irodai elemzését követően a szakember elkészíti az energetikai besorolást, majd javaslatot tesz az ingatlan olcsóbb és energiatudatosabb üzemeltetésére.

- 2014-01-06

Tipp