Energiasziget épül az Északi-tengeren

Energia sziget épül az Északi-tengeren

Szélfarmként üzemelő mesterséges szigetet hozna létre az Északi-tengeren Németország, Dánia és Hollandia azért, hogy a körülötte telepített szélturbinák segítségével 80 millió ember államellátását biztosítsa megújuló energiával a jövőben – írja a MailOnline.

A leszállópályával és kikötővel is rendelkező energiaszigetet az Anglia keleti részétől mintegy száz kilométerre lévő Dogger-padon építenék meg, amely egy nagy kiterjedésű homokpad az Északi-tengeren. Ez a terület tökéletesen ideális a zöld energia termelésére, ugyanis az alacsony tengerszint feletti magasság sok széllel is párosul. A sziget a tervek szerint 6,5 négyzetkilométeren terülne el, a köré telepített több ezer szélturbina pedig a szigeten lévő energiaelosztóhoz kapcsolódna.

“Talán egy kicsit őrülten és sci-fisen hangzik, de egy ilyen energiasziget a Dogger-padon a jövő szélenergiáját jóval olcsóbbá és hatékonyabbá teheti” – mondta el Torben Glar Nielsen, az Energianet technikai igazgatója a projekt kapcsán.

Országokat láthat el árammal

A szerződést várhatóan március 23-án írja majd alá a dán Energianet, valamint a német és a holland TenneT villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaság, majd kezdetét veszi a közös megvalósítás. Az elsődleges cél, hogy létrehozzák a szigetet és rajta az energiaelosztót.

Utóbbi kezdetben 30 gigawattnyi áramot lesz képes összegyűjteni, de a hosszú távú cél, hogy 2050-re ez elérjék a 70-100 gigawatt mennyiséget. Ez ugyanis már elég lenne ahhoz, hogy 80 millió ember áramellátását fedezze, ez a szám pedig közel négyszer annyi, mint Hollandia és Dánia teljes lakosságának a száma.

- 2017-03-22

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>