Energiahatékonyságért adókedvezmény jár

Energiahatékonyságért adókedvezmény jár

A közelmúltban egy új, az energiahatékonysági célú beruházásokat érintő társaságiadó-kedvezménnyel bővült a társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.). Hogy kiknek és mire jó az új támogatási kategória?

A környezetvédelmi jellegű támogatás energiahatékonysági célú beruházások elvégzésére, valamint ezek üzembe helyezése utáni fenntartására igényelhető. Azonban nem ennyire egyszerű a dolog. A vállalatok beruházásainak ugyanis mindenképpen csökkentenie kell a mért vagy becsült energiafogyasztást, azaz energiamegtakarítást kell eredményezniük. Emellett azok a projektek sem részesülhetnek a támogatásban, amelyek villamosenergia-termelésre irányulnak.

Minőségi igazolás szükséges

Ha minden feltétel adott, akkor a vállalatmérettől függően az adókedvezmény 30-50 százalékos lehet, de semmiképpen sem haladhatja meg a 15 millió eurót. Van azonban még egy igen fontos kitétele a támogatásnak. Ez pedig a minőségi igazolás.

A Tao tv. szerint ilyen igazolást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal névjegyzékében regisztrált energetikai auditor vagy auditáló szervezet állíthat ki. Mégpedig úgy, hogy először a beruházást megelőzően készít állapotfelmérést, illetve becslést az elérhető energiamegtakarítás mértékéről, majd az üzembe helyezést követően elkészíti és átadja az adózó számára a beruházással érintett műszaki rendszerre vonatkozó energetikai auditot. Ez utóbbi már tartalmazza a kiinduló állapot energetikai felmérését és az üzembe helyezéssel elért energiamegtakarítás értékeit is.

Beruházás befejezése után is

Az új adókedvezmény egyik nagy előnye az energetikai pályázatokkal szemben, hogy a pályázatot nem muszáj a beruházás kezdete előtt összeállítani, a támogatás ugyanis a beruházás befejezését követően is igényelhető.

Amennyiben szeretné Ön is kihasználni az új TAO adókedvezmény előnyeit, keressen minket bizalommal!  Teljes körű energetikai szolgáltatásunkkal segítünk Önnek abban, hogy támogatási igényét a törvényi előírásoknak megfelelve, minden szükséges adatra és számításra kiterjedően nyújthassa be, valamint elkészítjük a pályázathoz szükséges számításokat és minőségi igazolást is.

-

Tipp