Érzelmi alapon veszünk lakást

Mutatjuk, hogyan szigorodnak az energetikai követelmények

Lakásvásárlásnál még mindig nem befolyásoló tényező az adott ingatlan energetikai korszerűsége – legalábbis ez derült ki a Balla Ingatlan felméréséből.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője szerint „a sok évvel ezelőtt bevezetett energetikai tanúsítványt továbbra is csak egy kötelező, letudni való adminisztrációs elemnek tekintik az eladók és a vevők is az ingatlanértékesítési folyamatban”. Tapasztalatai azt mutatják, hogy ez egy szükséges kellék az adásvételnél, azonban a vevői döntésben vagy a vételár kialakításában nem játszik szerepet.

Ha támogatás van, korszerűsítés is van

A szakértő szerint az energiahatékonyság javítását megcélzó pályázatokra ellenben mindig rendkívül nagy volt az érdeklődés, vagyis az emberek szívesen belevágnak egy-egy korszerűsítésbe, ha erre megfelelő állami támogatást kapnak. Ezért volt nagy sikere az úgynevezett panelprogramnak is, melyben a homlokzati hőszigetelés és nyílászáró-cserék révén jelentős hőveszteség-csökkentés jelentkezett a részt vevő lakásoknál. Ugyanígy az egyedi fűtésmérés is pozitív hatással bírt a tulajdonosok pénztárcájára.

Nem kérik szakember segítségét

A családi házak esetében már inkább megfigyelhető némi tudatosság a vevők részéről, bár egyelőre még mindig kevesen vannak azok, akik alaposabban megvizsgálják a megvásárolni kívánt ingatlan fenntartási költségeit. Az még ritkább, hogy valaki szakember segítségét kéri, és hőkamerás vizsgálattal méreti fel az adott ház energetikai állapotát – áll az ingatlaniroda közleményében. Sokan azt hiszik, hogy egy kisebb összegű beruházás is elegendő lesz ahhoz, hogy az ingatlan energiatakarékosságát növelni, a rezsiköltségeit pedig csökkenteni tudják, ám ez a valóságban általában nem elegendő.

Az érzelmek döntenek

Balla Ákos úgy véli, hogy a jövőben sem várható jelentősebb változás az energiatudatosság szempontjából, a vevők döntésében például az újépítésű lakóingatlanok esetében sem döntő tényező a műszaki tartalom. Ennek is köszönhető, hogy a most épülő lakóingatlanok esetében a beruházók kizárólag a szabványoknak kívánnak megfelelni, annál többet azonban nem tesznek az energiahatékonyság érdekében, mivel ennek költségét a vásárlók nem fizetnék meg.

Ugyanígy a használt ingatlanok esetében is főként érzelmi döntésen alapul a vásárlás, és a vevők legtöbbször nincsenek tisztában azzal, egy-egy korszerűsítésnek mekkora a költsége, illetve milyen mértékű a megtérülése.

Amennyiben Ön szeretne racionális döntést hozni, és leendő otthonát az energiatakarékossági szempontok figyelembe vételével is kiválasztani, keresse szakértő munkatársainkat bizalommal.

- 2017-04-03

Tipp