Európa és Mexikó együtt kutat a geotermikus energia után

Összeolvad a Tesla és a SolarCity

Az Európai Unió és Mexikó közös kutatásba kezd a geotermikus energiában rejlő lehetőségek kiaknázása gyanánt. Ezt Carlos Moedas, az Európai Bizottság tudományos, kutatási és innovációs ügyekért felelős biztosa, valamint Pedro Joaquín Coldwell, Mexikó Energiaügyi Minisztere jelentette be a San Franciscóban megrendezett Clean Energy Ministerial (CEM) találkozón 2016. június 2-án.

Ahogy Moedas elmondta: „Mexikóban egyedülálló geotermikus lehetőségek vannak, melyek tökéletesek az Európában fejlesztett legújabb technológiák tesztelésére, alkalmazására és finomhangolására. A most kötött megállapodás kiváló példája annak, hogy válhatnak a közös erőfeszítések mindenki javára. Azonban ez még csak a kezdete az Európai Unió és Mexikó gyümölcsöző együttműködésének a megújuló energiák területén.”

Csapdába szorult energia

A GEMex nevet viselő nemzetközi kutatási projekthez az Európai Unió és Mexikó egyaránt 20 millió euróval járult hozzá. Célja, hogy olyan új, innovatív megoldásokat keressen, melyekkel a jelenleg valamilyen geológiai formációban csapdába szorult energiát elérhetik. A végső célkitűzés pedig az, hogy az így nyert megújuló energiát költséghatékony és megfizethető módon használhassák fel villamos energia és hő termelésére.

A projekt betartja a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat, valamint a technológia társadalmi megítélésének kérdéskörével is foglalkozik. A három évig tartó program 2016 őszén indul.

Háttér

Az EU országainak globális kihívást jelent, hogy olyan megfizethető és megbízható, a megújuló energiák hasznosítására fejlesztett technológiákat dolgozzanak ki, melyekkel képesek megfelelni a párizsi klímavédelmi megállapodásnak. Az ENSZ 21. Klímakonferenciáján (COP21) ugyanis a 195 ország kötelezte magát a légkör felmelegedése elleni küzdelemre, ezen belül pedig arra, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest. Ebben pedig kulcsfontosságú szerep jut az óriási potenciált rejtő geotermikus energiának is.

- 2016-06-29

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>