Ez a világ legjobb napelemes rendszere!

Egy teljesen új technológiára épülő napelemes rendszert tesztel Dél-Afrikában egy katonai kutatásokkal foglalkozó svéd cég, az új megoldás állítólag minden eddigi rendszernél hatékonyabb lesz.

Amiben az újfajta technológia más, mint a most használatos megoldások, hogy szakít a fotovoltaikus elvvel. Az innovatív napelemes rendszer lelke egy, a 19. században feltalált, zéró emissziós motor, a Stirling-motor, melyet modern katonai technológiával vegyítettek. A kutatás 1988 óta folyik, a svéd cég tulajdonosa ugyanis akkor fedezte fel magának a Stirling-motort, majd a cég teljes tevékenységét az új napelemes technológia fejlesztésének szentelte.

Belső égés helyett

A Stirling-motor Robert Stirling nevéhez fűződik, aki 1816-ban mutatta be találmányát, melyet a gőzgép alternatívájának szánt. A berendezés a hőt a motoron kívül állítja elő, ez különbözteti meg a hagyományos, belső égésű megoldásoktól. A gép aztán ezt a hőenergiát mozgási energiává alakítja át a dugattyúk és a lendkerekek segítségével.

A berendezés ránézésre egy óriási parabolaantennára hasonlít, a hatalmas tárcsa felülete 100 négyzetméter. Ami viszont figyelemreméltó, hogy 34 százalékos hatásfokkal bír, és ez sokkal több, mint amire a jelenlegi rendszerek valós körülmények között képesek.

A leghatékonyabb hagyományos napelem is 23 százalékos hatásfokot képes elérni, a tömeggyártásban készült berendezések pedig 10-15 százalékos eredménnyel működnek. A laboratóriumi körülmények között természetesen más a helyzet, itt volt már példa 40 százalék feletti eredményre is.

Az új technológia hatékonyságát egy független brit energiahatékonysági intézet támasztotta alá. Az eredmények alapján az új napelemes rendszer egyetlen egysége évente 75-85 megawatt áramot képes termelni, ami majdnem annyi, mint hazánk teljes napelemes kapacitása (77 megawatt). És ami még kiemeli a többi megoldás közül, hogy semmilyen káros anyagot nem bocsát ki, így a környezetre teljesen veszélytelen.

- 2015-05-28

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>