Fa, papír, biobrikett, fapellett

Amint beáll a hideg, egyre többször olvashatunk, hallhatunk arról, milyen sokan nem tudják megfizetni a folyamatosan dráguló tüzelőanyagot. Ezeknek az embereknek az innovatív, energiatudatos berendezések szóba sem jöhetnek, számukra olyan megoldásra van szükség, melyek olcsó és gyorsan megtérülő alternatívát jelentenek.

Manapság az egyik legvonzóbb ilyen lehetőség a fapellet vagy a biobrikett alkalmazása, melyek megfelelő kompromisszumot jelentenek a családi házak esetében.

A semmiből és bármiből előállítható biobrikett

A biobrikett növényi rostokból (száraz mezőgazdasági és faipari hulladékokból) előállított, környezetbarát tüzelő. Van egy nagy előnye is, hogy egy kézi prés segítségével alacsony költségek mellett is előállítható akár családi, akár közösségi szinten is.

A biobrikett egy amerikai szervezetnek, a Legacy Foundation-nek köszönhető, ők fejlesztették ki a technológiát, mely több mint 45 fejlődő országban megvetette a lábát azóta. Nekik köszönhetően kis befektetéssel, helyi anyagok hasznosításával és egyszerű kézi gépekkel előállítható tüzelő, mindeközben pedig a biobrikett használata kíméli az erdőket, munkahelyeket teremt, és nagy mértékben csökkenti a fűtési költségeket is.

Számtalan anyag használható fel a biobrikett előállítására, mindenki megtalálhatja azokat a forrásokat, melyek a rendelkezésre állhatnak.

A könnyen megszerethető fapellet

A fapellet 6-8 mm átmérőjű, 2-5 cm hosszú rudacskák, melyek csakis természetes anyagokból préselődtek.

Ez egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, korszerű tüzelőanyag amellett, hogy környezetbarát, számtalan előnnyel rendelkezik a hagyományos tűzifával szemben. Ezek pedig a következők:

 • természetes alapanyagokból készül
 • kis hamutartalmú
 • könnyen kezelhető
 • könnyen szállítható
 • mentes a szintetikus adalékoktól
 • alacsonyabb nedvességtartalmú, mint a tűzifa
 • nagy hatásfokú, gazdaságos megoldás
 • CO2 semleges
 • szabályozható égésű
 • minimális károsanyag-kibocsájtású
 • komposztáláshoz is felhasználható

 A „folyékony fa”

A fapelletet gyakran illetik a „folyékony fa” elnevezéssel, mely név leginkább az előállításának módjából eredeztethető. Gyártásához ugyanis kizárólag újrahasznosítható anyagokat használnak, melyek alapanyagai elsősorban a mezőgazdaságból és az erdőgazdálkodásból kerülnek ki. Ezeket a melléktermékeket apróra vágva, nagy nyomás alatt préselik össze, így lesz a fapellet szálas, rostos anyagú rúd.

Használati értékében a pelletkazán egy figyelemreméltó alternatívája lehet az itthon használatos fűtési módszereknek. Üzemeltetése az őszi és tavaszi időszakban mindössze 3-5 percet vesz igénybe, a nagy hidegben pedig ennek maximum a kétszeresét. A fapellet az önálló, gázfűtést használó háztartások számára elfogadható költségű és környezetbarát megoldást jelent.

- 2013-11-02

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)