Felpörög a napelembiznisz?

Felpörög a napelembiznisz?

A közeljövőben 500 milliárd forint értékben indulhatnak napelem-beruházások hazánkban.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke a Világgazdaságnak elmondta: a lehetséges beruházók 2016 végén összesen 1350 megawattnyi kapacitás létesítésére kértek engedélyt. Hozzátette, hogy ennek körülbelül 40 százaléka az importot, míg 60 százaléka a hazai gazdaságot erősítheti majd.

A tavalyi év utolsó hónapjaiban 2500 kérelmet adtak be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. Ez a magas szám elsősorban annak köszönhető, hogy 2017. január 1-jétől az eddigieknél szigorúbb szabályozás vonatkozik a megújuló beruházások támogatására.

Óvatos számítások

Kiss Ernő szerint óvatosan kell bánni ezekkel a számokkal, nem biztos ugyanis, hogy az összes kérelmet jóváhagyja majd az energiahivatal, ahogy az sem, hogy az engedélyezett beruházások mindegyike meg is valósul. Számítani kell ugyanis arra, hogy a lehetséges beruházók közül lesznek olyanok, akik nem tudnak majd megfelelni az összes előírásnak, továbbá a projektekhez kapcsolódó hosszadalmas és körülményes ügyintézés is okozhat problémákat.

Versenyhátrányban vagyunk

Az MNNSZ elnöke a lapnak elmondta továbbá, hogy nagy versenyhátrányban van a hazai napelemgyártás. Ennek oka, hogy az európai telepítési csúcs már véget ért, a napelemgyárak pedig sorra zárnak be. Jelenleg már csak az USA-ban és Kínában pörögnek a napelem-telepítési projektek, de ezekben az országokban is jelentős a túlkínálat a piacon.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>