Fenntarthatóságból gyengén teljesítünk

Fenntarthatóságból gyengén teljesítünk

Egyre kevésbé foglalkoztatják a magyar lakosságot a helyi, illetve a globális fenntarthatósági problémák.

A városban élő felnőttek érdeklődése és érzékenysége e téren az elmúlt hat évben jelentősen csökkent – ez a WWF Magyarország reprezentatív közvélemény-kutatásából derült ki, melyet 500 fővel végeztek szeptemberben.

A szervezet közleményében többek között az olvasható, hogy a 18 és 59 év közöttieket az ivóvizek és a természet védelme érinti meg leginkább, a klímaváltozás miatt ellenben kevesebben aggódnak, mint 2010-ben.

Fenntarthatóságban nem jeleskedünk

A WWF Magyarország szerint a helyzet még inkább elgondolkodtató, ha a válaszadókat környezettudatossági szemszögből vizsgáljuk. A lakosság 42 százaléka ugyanis igen kevés érdeklődést mutat a fenntartható fejlődés iránt, és szociális érzékenységük is alacsony. A felmérésben résztvevők csupán 16 százaléka vallja azt, hogy aktívan foglalkoztatja a természet- és környezetvédelem, míg az állatvédelem iránt 21 százalékuk érdeklődik. A fennmaradó 21 százalékot viszont teljesen hidegen hagyják a fenntarthatósággal kapcsolatos témák.

Az otthoni energiatakarékosságra vevők vagyunk

A WWF Magyarország szerint az viszont biztató, hogy a 2010-es eredményekhez képest a lakosság nagyobb fogékonyságot mutat a mindennapi rutinba egyszerűen beilleszthető környezettudatos cselekedetekre – ilyenek például a vízzel való takarékoskodás vagy az újrahasznosítás –, de a helyi előállítású termékeket is egyre többen részesítik előnyben. Az viszont elkeserítő, hogy a civil szervezetek támogatása, illetve a méltányos kereskedelemből (Fair trade) – a hátrányos helyzetű termelők számára jobb feltételeket biztosító kereskedelem – származó termékek iránti érdeklődés továbbra is alacsony.

- 2016-11-05

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>