Fénnyel mutatja az utat a kerékpárút

Világító kerékpárút

Lengyelországban sötétben világító kerékpárutat építettek, mely éjszaka kék fényével mutatja az utat a kerekezőknek, akik így közvilágítás nélkül is biztonságosan közlekedhetnek.

A csillagösvényhez hasonlatos, Lidzbark Warminski közelében épült út az ország első ilyen megoldással készült kerékpárútja. A speciális burkolat nappal fénnyel táplálkozik, a napenergia pedig lehetővé teszi, hogy éjszaka kéken izzó fényt bocsájtson ki magából.

Napenergiát használ

Az innovatív út megépítéséhez a holland Starry Night kerékpárút szolgált inspirációul, melyet Van Gogh emlékére készítettek el a festő szülővárosában, Eindhovenben, és amely a piktor híressé vált ’Starry Night” (Csillagos ég) képét kelti életre. Ezt az ötletet gondolták tovább a lengyelek, és létrehozták országuk első világító kerékpárútját. A Technológia ugyanaz: a burkolat nappal összegyűjti a napsugarakat, majd ezekből táplálkozva a sötétségben 10 órán át képes megvilágítani az utat a kerékpárosok előtt. Az innováció célja elsősorban az, hogy növelje az éjszaka is biciklizők biztonságát, legnagyobb előnye pedig, hogy feleslegessé teszi a kerékpárutakon a közvilágítást – ezzel jelentős energiamegtakarítást eredményezve.

Rajzolható burkolat

A burkolat részecskéi képesek bármely szín kibocsátására. Az út tervezői azért a kék színt választották, mert szerintük a környező tájba leginkább az illik bele. Viszont a lehetőség adott: az úton bármikor kirajzolódhatnak a Van Gogh sétányhoz hasonlatos kreatív minták vagy extrém színek.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>