Fillérekért árulják majd a napelemeket?

Napelemfarm

Egy friss felmérés szerint a jövőben tovább csökken majd a napelemek ára, ami még inkább előrelendítheti az alternatív energia iparágát, továbbá egyre több országot ösztönözhet arra, hogy napelemfarmok építésébe kezdjen – olvasható a Tiszta Jövő weboldalán.

A vizsgálatból – melynek során több ország jelenlegi napelem-árait hasonlították össze – az derült ki, hogy egyre kevesebbet kérnek el egy-egy ilyen zöld megoldásért.  Az eredmények szerint az elmúlt 5 hónapban 25 százalékkal mentek lejjebb a napelemek árai. Kínában például augusztus közepén 143 forint/W volt a legjobb ajánlat egy napelemfarm bővítésére, míg Abu Dzabiban szeptember közepén rekord alacsony ajánlatot adtak egy 1,2 gigawattos farm megépítésére: kicsivel több, mint hat forint/kWh körüli áron kínálták a megoldások megépítését.

Nem csak zöldebb, olcsóbb is

De nem csak ebben a két országban találkozhatunk ilyen alacsony árakkal. Nevadában egy 100 MW-os projektre 13 forint/kWh-s ajánlat érkezett, az Egyesült Államokban itt kínálják a legolcsóbban a napelemeket. Ezek az ajánlatok jól mutatják, hogy egy napelemfarm megépítése jóval kevesebből megúszható, mint amennyibe egy nukleáris erőmű vagy egy szénerőmű kerülne.

Megfizethető tiszta energia

Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium felméréseiből kitűnik, hogy az elmúlt hét évben mimimum 41 százalékkal csökkentek a tiszta energia költségei, de vannak olyan területek is, ahol 94 százalékos áresést is tapasztaltak. A minisztérium kutatása elsősorban a szélenergiára, a lakossági napenergiára, a napelem-farmokra, valamint a LED világításra terjedt ki, és az eredmények alapján elmondható, hogy minden területen jelentős költségcsökkenés volt megfigyelhető. Az Egyesült Államokban például 2008 óta 64 százalékkal csökkentek a napelemfarmok építési és fenntartási költségei, míg a lakossági napelem-piacon 54 százalékos csökkenést regisztráltak.

- 2016-10-12

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>