Földhőből termelnek áramot Kenyában

Geotermikus adottságokban jók vagyunk

Geotermikus energiából állítják elő az áramszükségleteket a kenyai térségben.

Rift Valley a nyolcadik legnagyobb geotermikus energiatermelő hely a világon, ahol a vulkanikusan aktív vidékeken a föld hőjéből termelnek áramot. Az Olkaria erőmű a Kenyai Áramtermelő Vállalat (Kengen), Japán, és több nemzetközi partner közös projektje. Két fő célja az energiatermelés és a környezetvédelem.

– A csökkenő energiaárak mutatják a kooperáció sikerességét. Ez a környezetbarát megoldás az állat- és növényvilágot is óvja – emelte ki Abel Rotich, a Kengen geotermikus fejlesztésekért felelős igazgatója. Hozzátette, éppen most fejezték be az Olkaria 4. projektet, ami 280 megawatt energia olajjal működő erőműveket vált ki, és 30%-kal csökkentette az áram fogyasztói árát.

Környezetbarát energiatermelés

A Hell’s Gate nemzeti parkban, ahol számos ritka állatfaj él, négy erőmű épült. A teljes létesítmény energiatermelő kapacitása 514 megawatt, kenyai mérnökök működtetik, akik az erőmű építésével párhuzamosan tanulták meg feladataikat.

– Az első évben a dolgozóink teljes munkaidős képzésben részesültek a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökségnek köszönhetően – említette Rotich, majd hozzátette, így a szoftveres műveleteket és a kétkezi munkákat is kenyai szakemberek végzik.

Kenyában több területen is gondot okoz a specializált munkaerő képzése. A Japánnal való együttműködés éppen ezért kiemelten fontos érdek. – Azonosítottuk a lehetséges együttműködési területeket, ide tartozik az oktatás, az egészségügy, a gazdasági növekedéshez szükséges infrastruktúra, energetika, béke- és biztonságpolitika – mondta el Mikio Mori, helyettes misszióvezető. – Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy Kenya jó helyszín lehet az általunk szervezett afrikai fejlesztési konferencia számára – egészítette ki gondolatait a nairobi diplomata.

Nagy hangsúlyt kap az oktatás

A Tokió Nemzetközi Konferencia az Afrikai Fejlesztésről (TIDAC) segítségével Japán igyekszik ösztönözni a fejlesztéseket a fekete kontinensen. A két legfontosabb alappillér az oktatás és a közösségfejlesztés, különösen a helyi közösségekben. Maszai Mara korábbi lakhelyén áll ma az Olkaria négyes erőmű. Az átköltözés során új lakóhelyet kapott, de a Kengen iskolát is épített a közösségnek. A korábbi 84 diák helyett már 200-an járnak, háromtól tizenhat éves korig. Az előző iskolában nem volt áram sem, azonban kenyai célkitűzés, hogy 2030-ig a lakosok 70%-kának legyen hozzáférhető a villamosenergia. Az üzemét hamarosan megkezdő Olkaria ötös erőmű ennek a megvalósításában segít majd.

 

- 2016-03-31

Tipp