Folyékony homlokzat a kellemes klímáért

Mutatjuk, hogyan szigorodnak az energetikai követelmények

Tesztelik azt az intelligens homlokzatot, mely üvegtáblákban keringetett folyadék által járul hozzá az épületek energiahatékonyságához.

Az otthonok energiafelhasználásának 85 százalékát a fűtés és a hűtés adja, éppen ezért nem meglepő, hogy egyre-másra jelennek meg olyan technológiák és megoldások, melyek ezen a területen ígérnek áttörést, azaz energiahatékony módon garantálják az ingatlanok megfelelő és kellemes hőmérsékletét, ezáltal pedig a klímaváltozás elleni harcban is kiveszik a részüket. Eddig hallhattunk már többek között intelligens, automatizált árnyékolórendszerekről, a klímát is befolyásoló zöldtetőkről, hőszivattyús fűtési megoldásokról, most pedig itt a legújabb fejlesztés: az intelligens homlokzat és ablak, melyek esetében az épület belső hőmérsékletének szabályozásáról üvegtáblákban keringetett folyadék gondoskodik.

Napkollektorként is megállja a helyét

A jénai Friedrich-Schiller Egyetem kutatóinak megoldása egy nagyon vékony, folyékony burkolat, mellyel az épületeket bevonva megoldható az energiahatékony fűtés és hűtés. A burkolat olyan üvegelemekből áll, amelyek vastagsága nem haladja meg egy átlagos ablaküveg vastagságát, de a belsejében vékony csatornák futnak végig. Ezek az egymással párhuzamos, néhány milliméter széles csatornák színtelen, vízbázisú folyadékkal vannak feltöltve, emiatt az üveg alig látható. A folyadék tároló közegként szolgál, de színe is változhat, sőt napkollektorként is használható – írja a mérnökbázis.hu.

Energiahatékony hűtés és fűtés

Amikor ezt az üvegfelületet napsugár éri, a hűvösebb tartályból érkező, majd felmelegedett folyadék elvezeti a hőt, így megakadályozza a homlokzat mögötti levegő felmelegedését. Ezzel szemben télen a folyadék az épület belsejéből vagy egy hőszivattyúból áramlik az üvegen keresztül, ez biztosítja az épület belső tereinek kellemes klímáját. Az innovatív üvegpanelekkel – melyek közvetlenül a homlokzatba integrálva is alkalmazhatók – néhány perc alatt kiegyenlíthetőek a hőmérséklet-ingadozások, így alkalmasak nagy területű hűtő- és fűtőberendezésként, valamint hőcserélőként hőszivattyú működtetéséhez is.

Az intelligens megoldások tesztelésére heteken belül felépítik az első modellépületeket – skandináv helyszíneken, valamint Jénában és Weimarban –,  a kísérletek körülbelül egy évig folynak majd, mialatt a különböző időjárási feltételek mellett vizsgálják majd az eredményeket.

- 2017-01-04

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>