Forradalmi megoldás az építészetben

Forradalmi megoldás az építészetben

A szénszálas betonnal az épületek egyszerre lesznek biztonságosabbak, környezetkímélőbbek és hatékonyabban üzemeltethetőek.

Németország legnagyobb építészeti kutatási projektje, a C3 egy olyan anyag fejlesztését célozza meg, mellyel az ingatlanok teljesen új formát ölthetnek, továbbá zöldebbek és hosszabb életűek lehetnek. A programban több mint 150 partner vesz részt azért, hogy a C3 (Carbon Concrete Composite, azaz szénszálas beton kompozit) minél több területen lehessen majd alkalmazható. A hallei székhelyű Fraunhofer Társaság például a betont napenergia termelésre szeretné felhasználni. Ahogy mondják: „ha a házfalak a jövőben kis naperőművekké válnak, az óriási lehetőséget jelent a klímavédelem szempontjából”. A szénszálas beton jelentheti az ilyen építészeti lehetőségek megvalósításának előfeltételét, ez azonban csak egy a megoldásban rejlő számtalan lehetőség közül.

Olcsóbb és jobb

Az innovatív technológia lényege, hogy az eddig használt acél helyett egy szénszálas vázat burkolnak majd körbe betonnal. Ez több előnnyel is jár majd, például elkerülhetővé válnak az acél esetében fellépő korróziós problémák, növelhető lesz a hidak élettartama, illetve csökkenthetőek a karbantartási költségek. Mivel a szénszálak erősebbek is az acélnál, ezért a falakat vékonyabbra lehet majd tervezni és építeni, ezáltal pedig teljesen új építészeti formák válnak majd lehetővé. Az új építőanyag formázhatóbb, stabilabb, intelligensebb és zöldebb is hagyományos társainál, továbbá alkalmas a megújuló energiákkal való integrációra is.

A C3 konzorcium ötletét a német kutatási miniszter Német Fenntarthatósági Díjjal is jutalmazta az elmúlt évben, valamint a német gazdasági miniszter a Német Nyersanyag-hatékonysági Díjat is odaítélte a társulásnak. Ha a kutatás sikeres lesz, az új építőanyag várhatóan 2020-ban kerülhet a piacra – írja a mérnökbázis.hu.

- 2016-12-21

Tipp