Gáz: olcsóbb tárolás és szállítás

Gáz: olcsóbb tárolás és szállítás

Olcsóbbá válik a gáz hazai tárolása és szállítása – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Magyar Közlönyben megjelent szabályozásában, mely 2017. január 1-jétől válik érvényessé.

A MEKH rendelete a megújuló energia jövő évtől hatályos támogatásának mértékét és feltételeit szabályozza, és a kötelező átvételre jogosult áramtermelőkre és a prémium támogatásra jogosult, 1 megawatt névleges villamosenergia-teljesítményűnél kisebb létesítményekre vonatkozik.

A prémium támogatást a Metár rendszer új elemeként az arra jogosult termelők kaphatják meg az áramukért addig, amíg beruházásuk meg nem térül. A hivatal a piaci árat a magyarországi áramtőzsde, a HUPX határidős jegyzései alapján határozza meg úgy, hogy a kapott értéket évente 0,9-es szorzóval korrigálja.

Eltérő elvárások

A rendelet szerint kötelező áramátvételt a biogáz- és szilárdbiomassza-beruházások 25 évre, a fix és a napkövetős napelemeket üzemeltetők 13 évre, míg a hulladékból származó gázt előállító beruházók 5 évre igényelhetnek. A szabályzatban foglalt táblázat azt is megadja, hogy egy kilowatt teljesítmény esetén évente mekkora mennyiségű villamos energia állítandó elő. Ez alapján a legnagyobb elvárás a biomassza esetében fordul elő (6900 kilowattóra), a legkisebb pedig a fix napelemnél van (1100 kilowattóra). Támogatásban csak az öt éven belül kereskedelmi üzembe helyezett biogáz-, illetve biomassza-beruházások részesülhetnek, míg a további három megújuló energia esetében két év a rendelkezésre álló idő.

Vonzóbb tárolási feltételek

A szabályozás kitér arra is, hogy 2017-től 55 százalékkal olcsóbban helyezhető el a hazai földalatti tárolókba a gáz, és 37 százalékkal olcsóbban vehető majd ki. Az egyetemes szolgáltatásnak (ESZ) és a piaci szereplőknek a gázmozgatás ugyanannyiba kerül majd, és hogy ez megvalósulhasson, az ESZ-kapacitás díja 23 százalékkal nő, a másik pedig ugyanennyivel csökken január elsejétől.

A szállítási rendszer használati díjakat is mérsékelték, a határ menti belépési ponton a szállítási kapacitás díja 22 százalékkal, a szállítási forgalmi díj pedig 69 százalékkal csökken jövőre.

A rendelet módosításai révén vonzóbbá válhat a gáz magyarországi tárolása, valamint a kereskedelmi célú készletek fenntartása is. A MEKH rendeletéről részletes információt a Magyar Közlönyben talál.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>