Gázkonvektort cserélne? Várjon őszig!

Otthon Melege Program

Újabb alprogrammal bővül az Otthon Melege Program, ezúttal a gázkonvektorok cseréjét és korszerűsítését támogatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A pályázati konstrukció célja, hogy a technológiai szempontból már elavult gázkonvektorok helyébe a lakosság újabb és modernebb eszközöket vásárolhasson. A pályázat 2017. szeptember 21-én indul.

Hazánkban több mint hárommillió gázkonvektort regisztráltak, és ezek többségét még a hetvenes években szerelték be. Éppen ezért a program nem titkolt célja az energiahatékonyság növelése, de a biztonsági szempontok is ugyanennyire fontosak. A régi készülékeknél ugyanis nem ritka a szén-dioxid visszaáramlása.

Példátlan támogatási intenzitás gázkonvektor ügyben

Az alprogramra összesen másfél milliárd forint áll rendelkezésre, de ha szükséges, akkor ezen még módosíthat az állam. Ami biztos, hogy készülékenként maximum 150 ezer forintot kaphatnak a pályázók, akik legfeljebb 500 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta, hogy korábban nem volt még példa ilyen mértékű támogatási intenzitásra. (A támogatási intenzitás azt mutatja meg, hogy egy adott pályázat esetén az elnyert támogatás hány százalékát fedezi a megvalósítandó projektnek. Ha például egy 10 millió forint értékű fejlesztésre 3 millió forintos pályázati pénzt kap a pályázó, akkor a támogatási intenzitás 30 százalékos.)

Gázkonvektor tulajdonos: már elérhetők a pályázati feltételek!

A pályázati feltételek már megtalálhatóak a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. honlapján. Bárki pályázhat, aki hazai ingatlan és gázkonvektor tulajdonosa. A pályázatban fel kell tüntetni a régi készülék típusát és formáját, valamint az új készüléket is ki kell választani. A pályázat magában foglalja a gázvezeték átszerelését, átkötését, valamint a parapetek cseréjét is, azonban a kémények cseréjére már nem vonatkozik. Az NFM becslése szerint körülbelül 12 500 konvektor cseréjére lesz lehetőség a program keretében.

A 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program célja, hogy fokozza a magyar háztartások energiatakarékosságát és csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A pályázathoz szükséges energetikai tanúsítványok elkészítését a Pannon Építőműhely Kft. rövid határidővel vállalja.

- 2017-09-04

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>