Geotermiára vált Kiskunhalas

Lassan, de biztosan növekszik a geotermikus energia

Geotermikus fűtésrendszert építenek ki Kiskunhalason. A közel másfél milliárd forintos beruházás az eddigi, földgáz alapú távhőszolgáltatás jelentős részét kiváltja majd.

A projektről Kovács Imre, az EU-Fire Kft. igazgatója tájékoztatta az MTI-t. Elmondta, hogy nagyon bíztak a januárban megkezdett kutatófúrások pozitív eredményében, Kiskunhalas térségéről ugyanis tudvalévő volt, hogy kedvező geotermikus adottságokkal rendelkezik. A geológus szakemberek végül a város határában, 2500 méter mélységben a várt 100-115 Celsius-fokos hőmérséklet helyett 135 fokosra bukkantak. A mérésekkel a projekt első szakasza véget ért, a munkálatok folytatása a hatósági eljárás üzemezési határidejétől függ. Az engedélyek megszerzése után aztán üzembe állítják a visszasajtoló kutat, és a városi hőközpontba vezető vezetékrendszert is.

Kiszámítható és környezetbarát

Kovács Imre kiemelte, hogy a geotermikus energia legnagyobb előnyei közé tartozik a biztonság és a kiszámíthatóság, továbbá az is mellette szól, hogy termelési költségei függetlenek a tüzelőanyag belföldi és világpiaci árától. Mindezek mellett még környezetbarát is, a geotermikus rendszernek ugyanis minimális a károsanyag-kibocsátása.

Sok helyen lenne kifizetődő a geotermia

Magyarország mintegy kétharmada – főleg a Kisalföld, az Alföld, az északi karsztos területek és Zala megye – rendelkezik megfelelő adottságokkal, de ezeket jelenleg körülbelül 10-12 település használja csak ki. A szakértők úgy vélik, hogy további 20-25 város távfűtési rendszerét lehetne átállítani geotermikus alapúra úgy, hogy a beruházás megtérüljön. Az EU-Fire Kft. Kiskunhalas mellett Csongrádon és Makón üzemeltet még geotermikus rendszert, és a közeljövőben Mosonmagyaróváron is megkezdődnek a fúrások.

A kiskunhalasi beruházás valamivel több, mint 1,3 milliárd forintból valósul meg, ebből közel 460 millió forintot finanszíroz az Európai Gazdasági Térség Alap.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>