Geotermikus adottságokban jók vagyunk

Geotermikus adottságokban jók vagyunk

Hazánk geotermikus adottságai kedvezőek, azonban kiaknázásukhoz jelentős anyagi forrásokra lenne szükség.

Ezt támasztja alá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal gondozásában megjelent, Magyarország geotermikus felmérése 2016 című kiadványa, mely bemutatja Magyarország geotermikus adottságait, valamint a geotermikus energiatermelésben rejlő lehetőségeket.

A Nemzeti Energiastratégiai Terv egyik kiemelt célja a megújuló energiák szélesebb körben történő elterjesztése, és ehhez szervesen illeszkedik a geotermikus energia termelésének és hasznosításának fejlesztése is. A kiadvány erre koncentrálva készült, és nemcsak a hazai geotermikus energiatermelés előnyeit és lehetséges hátrányait fejti ki, hanem megyékre lebontva mutatja be az egyes régiók geotermikus viszonyait, illetve érdekesebb külföldi esettanulmányokat is közöl.

Dr. Tóth Anikó, a könyv szerzője a szakmai bemutatón elmondta, hogy bár hazánk természeti adottságai kedvezőnek mondhatók, és adottak a hatékony geotermikusenergia-termelés feltételei is, azonban a feltáráshoz, a kitermeléshez és a hasznosításhoz jelentős anyagi forrásokra és jól képzett szakemberekre van szükség.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a jogszabályokban meghatározott feladatokon túl azt is fontosnak tartja, hogy figyelemmel kísérje az energetikai szektor fejlődését, valamint támogassa az új irányok kibontakozását is. Az már eddig is ismert volt, hogy a magyar termálvizű fürdők óriási kincsnek számítanak, azonban a geotermikus energiában rejlő hatalmas potenciált még csak most fedezik fel a szakemberek.

A kiadvány elektronikus változata bárki számára elérhető a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján.

 

- 2017-03-17

Tipp