Geotermikus erőmű és óriás üvegház épül Turán

üvegház

Termálvizet hasznosító kiserőművet és óriás üvegházat épít Turán a Turawell Kft. A 10 milliárdos projekt hazai és külföldi befektetői tőkéből, illetve európai uniós pályázati pénzből és banki hitelből valósul meg.

Ahogy Miszori László, a termálkutat és a hozzá tartozó területet birtokló Turawell Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a villamos energiát termelő kiserőmű és a zöldségtermesztésre alkalmas óriás üvegház előkészítő munkálatai már elkezdődtek, az erőmű építését a termálvizek hasznosításában globális szinten élen járó, szingapúri KS Orka Renewables Pte Ltd. (KS ORKA) végzi, mely a projekt kezdetével egyidejűleg megvásárolta a Turawell Kft. 51 százalékát is.

800 háztartás villamosenergia-igényét biztosítja

A 2,7 megawattos kiserőmű megvalósítása összesen 5,5 milliárd forintba kerül, az előkészítésre 2,1 milliárd, míg a felépítésére 3,4 milliárd forintot fordítanak.

A modern és innovatív technológiával megépülő geotermikus erőmű turbináit a föld mélyéről érkező, 129 Celsius-fokos termálvíz hajtja majd, az így termelt villamos energiát pedig az Elmű országos hálózatába továbbítják. A létesítmény, mely körülbelül 800 háztartás évi villamosenergia-igényét lesz képes kielégíteni, várhatóan már 2017-ben elkezdi a termelést.

Évi 6300 tonna paradicsom

A másik beruházás 4,5 milliárd forintból valósul meg. Ennek keretében összesen 11 hektáron létesítenek üvegházakat, melyek fűtését a turbinák meghajtása után még 70 Celsius-fokos víz biztosítja majd. A vizet aztán az EU előírásainak megfelelően visszasajtolják a felszín alatti vízbázisba.

Miszori László elmondta, a kertészet teljes kiépítésével a tervek szerint évente mintegy 6300 tonna paradicsomot termesztenek majd itt. A főként exportra szánt zöldségek várhatóan évi 6-7 milliárd forintos bevételt jelentenek majd, a beruházás a számítások szerint 6-7 év alatt térül meg, és 170 környékbeli lakosnak teremt munkalehetőséget.

- 2016-06-07

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>