Geotermikus fűtési rendszer épül Kiskunhalason

Lassan, de biztosan növekszik a geotermikus energia

Hamarosan földgáz helyett geotermikus energia keringhet a kiskunhalasi távhőrendszerben, a napokban ugyanis megkezdték a kútfúrás előkészítő munkálatait.

A Kiskunhalasi Geotermikus Projekt Kft. által létrehozott tesztkút célja, hogy egy hosszú távon is fenntartható, stabil fűtési rendszert építsenek ki Kiskunhalas határában.

A tereprendezést, az útépítést és az egyéb előkészítő munkálatokat követően hozzálátnak a kút mélyítéséhez, melyet várhatóan 2018 első negyedévében fejeznek be. A fúrás során láthatóvá válik, hogy a kút hogyan tudja majd a város távfűtési rendszerét kiszolgálni, és hogyan lehet majd átállni a jelenleg használt földgázról a környezetbarát geotermikus energiára.

Kiszámítható költségek, környezetbarát működés

A váltás számos előnnyel jár majd a város számára. A termelési költségek például függetlenednek a tüzelőanyagok hazai és világpiaci árától, illetve hosszabb távon is kiszámíthatóvá válnak, továbbá a jelenlegi helyett egy stabil és korszerű fűtési rendszer szolgálja majd ki Kiskunhalas lakosságát és intézményrendszerét. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a geotermikus rendszer a földgázalapú távhőtermeléssel szemben alig jár károsanyag-kibocsátással, és használata sem szennyezi a környezetet.

Van geotermikus potenciál Magyarországon

Magyarországon a szakértők szerint további 20-25 településen lehetne geotermikus fűtési rendszert megvalósítani. A kiskunhalasi, „Geotermális hő hasznosítása Kiskunhalas város távhőrendszerében” című projekt valamivel több, mint 1,351 milliárd forintból valósul meg, melyből közel 460 millió forintot az EGT Alap finanszíroz.

A kép csak illusztráció.
- 2017-01-20

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>