Geotermikus projekt indult Szegeden

Lassan, de biztosan növekszik a geotermikus energia

A geotermikus energia hasznosítási lehetőségeit kutatja Szegeden a Hansa-Kontakt Inv. Kft. és a Geotermikus Szolgáltató Kft. A teljes kutatási összeg 1,7 milliárd forint, ebből 980 millió forint vissza nem térítendő magyar és uniós támogatás – adta hírül az MTI.

A kutatási projekt 2018. szeptember 19-ig tart majd, és többek között kísérleti kútteszt-rendszert építenek ki a két cég szakemberei, akik a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter tagjaival és a Szegedi Tudományegyetem kutatóival együttműködve speciális termálkutak fúrásához szükséges szerszámok prototípusait is kifejlesztik. Ezen felül kidolgoznak egy új, geotermikus iszapkezelési és kavicsolási technológiát. A projekt célja egy olyan technológia megalkotása, mely megoldja a termálrendszerek üzemeltetése során a legnagyobb nehézséget okozó vízképződés, illetve kiválások megelőzésének és kezelésének problémáját.

Olcsóbb geotermikus energia

Busa-Fekete Bertalan, a Hansa-Kontakt Inv. Kft. fúrási üzletágának vezetője úgy nyilatkozott, hogy az eredmények alapján csökkenthetőek lesznek a geotermikus fűtési rendszerek kiépítésének és üzemeltetésének költségei, illetve nő a rendszerek hatékonysága is. A projekttől azt is remélik, hogy az új megoldásoknak köszönhetően jelentősen mérséklődik majd az ilyen beruházások környezeti terhelése.

A jelenleg tíz főt foglalkoztató Geotermikus Szolgáltató Kft. 2012-ben alakult, profilja dél-alföldi, elsősorban szegedi geotermikus hőenergia-termelési projektek, beruházások tervezése, kivitelezése és működtetése.

A háromszáz fős Hansa-Kontakt Inv. Kft.-t 2007-ben alapították, a cég elsősorban logisztikai tevékenységgel és raktározással foglalkozik, kútfúrási divízióját 2012-ben hozta létre.

- 2016-11-19

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>