Gogoro – az okos elektromos robogó

Ön mire gondol, ha az energiatudatos közlekedés kerül szóba? Villanyhajtásra? Hibrid autókra? Netán a két kerekű járművek jelennek meg a szeme előtt? Nos, még az is lehet, hogy az utóbbi kategória jelenti a környezettudatos közlekedés jövőjét.

A Gogoro nevű elektromos robogót a CES-en mutatta be Horace Luke, aki korábban dolgozott a HTC-nél és a Microsoftnál is. Ez a csodajármű egyetlen másodperc alatt jut el az 50 km/h sebességig, és akár százzal is száguldozhatunk vele. Ráadásul a tervezők a megjelenésre is nagy hangsúlyt fektettek, így erre sem lehet panasz.

Ami még a Gogoro mellett szólhat, hogy lemerült akkumulátor esetén sem kell órákig tölteni a járművet, ha vannak plusz telepeink, ugyanis könnyedén és egyszerűen kicserélhető a lemerült akkumulátor egy telire. Azonban ezeket az akkumulátorokat csak bérelni lehet, az otthoni töltésre így lehetőség sincs, és ez az egyetlen, ami talán az elektromos jármű ellen szólhat.

Akkumulátor-hálózat világszerte

Az elektromos robogó népszerűségének kulcsa valószínűleg a töltőállomások megléte lesz, így leginkább azokban az országokban számíthat nagy sikerre, ahol különösen nagy figyelmet fordítottak és fordítanak a légszennyezés és az emisszió csökkentésére.

Az akkumulátor feltöltéséhez olyan, bankautomata nagyságú állomásokra van szükség, amely el tudja raktározni az összegyűjtött megújuló energiát, így ha éppen nem süt a nap vagy nem fúj a szél, az állomás akkor is biztosítja a járművek töltését. Az akkumulátor-hálózatot úgy tervezték meg, hogy azzal ne csak a Gogoro robogókat lehessen feltölteni. Így az állomás szinte bármibe életet lehel.

Mindenre figyel

A Gogoro nagy különlegessége, hogy rendkívül okos. Képes csatlakozni felhőhöz, 30 fedélzeti szenzor figyeli az eseményeket, és tájékoztat arról is, ha karbantartásra van szükség.  A szenzorok optimalizálják a sebességet is, valamint javaslatot is tesznek a megfelelő, energiatakarékos sebességre. Hiszen a lényege ebben rejlik. Energiatakarékos és környezetbarát.

- 2015-02-05

Tipp