Ha együtt használjuk, zöldek leszünk?

Francia kutatók alaposan megvizsgálták a megosztás jelenségét, illetve a megosztáson alapuló gazdaságot, melyről mostanában leginkább azt hallani, hogy környezetbarát. A kutatás során azonban kiderült, hogy nem minden arany, ami fénylik.

Manapság egyre többet hallani a megosztásról, mely valójában az osztozkodást jelenti. Ennek a trendnek a terjedésével ma már házat, autót, játékokat, szerszámot, sőt még ételt is megoszthatunk másokkal, és használhatunk közösen – ha szeretnénk.

A legtöbbször azt hallani a megosztás mellett szóló érvként, hogy az efféle gazdaság környezetbarát és fenntartható, hiszen ezeknek a termékeknek az élettartama így meghosszabbodik, lesz olyan, amit meg sem kell vennünk, ezáltal pedig számos eszköz később kerül a szemétbe és válik hulladékká. Azonban mint mindennek, ennek is két oldala van, és ezt a bizonyos másik oldalt most a francia kutatók vettek górcső alá.

A GreenDependend ‘Egyesült Kislábnyom’ című hírlevelében olvashatóak a kutatási eredmények, melyek megmutatták, hogy mi is a valóság a megosztással és a környezetvédelemmel kapcsolatban.

Ha a megosztást lehetővé tévő modellek és formák a lehető legideálisabb körülmények között működnének, akkor a háztartási költségek 7 százalékát lehetne megspórolni, a hulladék mennyisége pedig akár 20 szzalékkal is csökkenhetne. Azonban a kutatók arra is rávilágítottak, hogy bár környezeti szempontból az osztozkodás valóban ígéretesnek tűnhet, ez csakis akkor valósulhat meg ténylegesen, ha a következő három tényező teljesül.

1. Nem mindegy a megosztott eszközök és tárgyak minősége, hiszen ha a rosszabb minőségű termékek a közös használat miatt hamarabb elhasználódnak, akkor a környezeti előny nem jelentkezik feltétlenül.

2. A felelős szállítást is bele kell kalkulálni, ha a felhasználók földrajzilag távolabb helyezkednek el egymástól. Ilyenkor az adott tárgyat a felhasználókhoz el kell juttatni, ezt pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni.

3. A megosztásnak nem minden esetben van a fogyasztást csökkentő hatása, sőt előfordulhatnak olyan esetek, amikor túlzott fogyasztáshoz vezethet.

Ezekből is látszik, hogy van létjogosultsága a megosztásnak, azonban ezt is – mint minden mást –, csak nagy odafigyeléssel és fenntartható gondolkodással lehet művelni, ha valóban azt szeretnénk, hogy érződjön a környezetre gyakorolt pozitív hatása.

- 2015-02-20

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>