Ha már autó, legyen alternatív

Egyre több elektromos töltőállomás épül

A környezetszennyezés egyik el nem hanyagolható szegmense a közlekedés, ezen belül is a városi közlekedés. A dugók, a károsanyag-kibocsátás, a stressz és a drága üzemanyagárak…mind-mind az autóval való utazás ellen felhozható vádpontok.

Azonban a technológiai fejlődés nem hagyta nyom nélkül az autógyártást sem. Olyan alternatív üzemanyagokat fejlesztettek ki, melyek megújuló energiát használnak fel, ezáltal pedig környezetbarát autózást tesznek lehetővé. Hogy melyek ezek?

A biodízelt tulajdonképpen egy metil észter, melyet telítetlen zsírsavakból állítanak elő. Felhasználható önmagában is, de a gázolajhoz keverve is. A világon már évtizedek óta alkalmazzák a biodízel üzemanyagot, így kiforrott előállítási gyakorlata van.

A bioetanolt gabonanövényekből és magas cukortartalmú növényekből állítják elő, és az így keletkezett finomszesz a benzinhez keverve vagy – magas oktánszáma miatt – üzemanyag-adalékként is felhasználható.

Szerves anyagok lebontása során keletkezik a biogáz, mely a természetben is megtalálható, például a mocsarakban vagy kérődzők bélrendszerében is ilyen gáz képződik. A biogáz az egyik alternatívája az üzemanyag-felhasználásnak. A biogázt az Európai Parlament erre irányuló elve a bioüzemanyagok közé sorolja. Figyelemreméltó az az adat, hogy a benzinhez képest a biogáz használatával a szén-dioxid kibocsátás 45%-kal, a nitrogén-oxid kibocsátás 95%-kal, a levegőbe jutó finompor pedig 100%-kal csökkenthető. Emellett a gépjárművek zajkibocsátása is jelentősen kisebb a biogáz alkalmazásakor.

Mind a bioetanol, mind pedig a biogáz felhasználása előnyökkel jár: egyrészről megújuló energiaként az üvegház-hatás csökkenthető általuk, továbbá tisztábban égnek, így kevésbé károsak a környezetre.

Azonban hazánkban egyelőre még gyerekcipőben jár az alternatív üzemanyagok alkalmazása, éppen ezért terjedésére még várnunk kell. Addig is – hogy hozzájáruljunk a környezetvédelmi törekvések sikeréhez – néhanap üljünk inkább villamosra vagy buszra, vagy vegyük elő a kerékpárt, mely az egyik legkörnyezetkímélőbb közlekedési mód. Emellett még gyors és egészséges is! Ám ha mindenképpen ragaszkodunk a volánhoz, fogadjuk meg azokat a tippeket, melyekkel csökkenthetjük autónk üzemanyag-fogyasztását!

- 2013-06-02

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>