Ha már esik, használjuk ki! – vízgyűjtőtartályok

Ha már esik, használjuk ki!

Az esővizet házon belül és házon kívül is költséghatékonyan és környezetbarát módon hasznosíthatjuk, nem kell hozzá más, mint egy megfelelő tartály.

Az idei nyár különösen csapadékos volt mostanáig, olykor 50-60 mm eső is lezúdult az égből egyetlen nap alatt. Felmerült hát a kérdés: ha már esik, miért ne használjuk ki?

Több szempontból is érdemes belevágni az esővíz otthoni hasznosításába, ehhez mindössze annyi kell, hogy a háztartásunk vízforgalmának „megszervezését” hosszú távú szemlélet vezérelje. És persze szükség van egy jó vízgyűjtőtartályra is.

Mire használhatjuk fel az esővizet?

Az esővíz ugyan emberi fogyasztásra nem alkalmas, a kert öntözésére, WC-öblítésre, takarításhoz vagy mosáshoz viszont kiváló. Mivel a csapadékvíz lágy, a növények sokkal jobban szeretik, mint a keményebb, vezetékes vizet, ráadásul az esővizes öntözés mellett nem keletkezik mészkiválás az agyagcserepek külső felületén.

Ha az esővizet WC-öblítésre használjuk, olyan előnyökkel számolhatunk, miszerint nem kell a vezetékek, szerelvények és a vécécsésze vízkövesedésétől tartanunk, mosásnál pedig szintén jól jön a víz lágysága, hiszen minél keményebb a víz, annál több mosószer szükséges a ruhák mosásához. Tudniillik a keménységet okozó kalcium- és magnéziumionok megkötik a szappan- és egyéb mosószer molekuláit. Ráadásul a mosógép sem vízkövesedik el, ha csapadékkal töltjük meg a dobot.

Mekkora esővízgyűjtő tartályt válasszunk?

Attól függ, hogy lakóhelyünkön mennyi az átlagos évi csapadékmennyiség (országos csapadékmennyiségi átlag: 600 mm). A tároló méretét ugyanis úgy érdemes kiválasztani, hogy a benne tárolt esővíz elegendő legyen a háztartás ellátására akkor is, ha 3 héten át egy csepp eső sem esik.

Egy négyszemélyes háztartásban naponta 25 liter víz folyik el WC-öblítéskor személyenként, mosásra 15 literrel kell naponta számolni egy főre, kertöntözéshez pedig 100 liter fogy fejenként egy nap. Ha ezt éves szinten összesítjük az egész családra, akkor azt kapjuk, hogy egy évben 78 400 liter, azaz 78,4 köbméter esővízre van szükség. Az ehhez szükséges tároló mérete 3 hetes tárolási időtartamra nézve 4,5 köbméter, de érdemes minimálisan túlméretezni – ez esetben egy 5 köbméteres tartály megfelelő választás.

Milyen legyen a tartály?

Elődeink még betonból készítették, manapság azonban a legolcsóbb és leggyorsabb megoldás a műanyagból készült esővízgyűjtő elhelyezése. Ezek ellenállnak a savnak, a lúgnak, élelmiszeripari minősítéssel is rendelkeznek, így megfelelőek ivóvíz tárolására is.

És a megtakarítás?

Ha belevágunk, 3-5 éven belül megtérül a befektetés, és az emelkedő vízdíjak láttán hosszú távon pedig csak jól járhatunk. És persze az sem utolsó szempont, hogy a víztakarékossággal hozzájárulhatunk bolygónk védelméhez, hiszen a víz minden élet forrása.

- 2016-08-12

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>