Ha már esik, használjuk ki! – vízgyűjtőtartályok

Ha már esik, használjuk ki!

Az esővizet házon belül és házon kívül is költséghatékonyan és környezetbarát módon hasznosíthatjuk, nem kell hozzá más, mint egy megfelelő tartály.

Az idei nyár különösen csapadékos volt mostanáig, olykor 50-60 mm eső is lezúdult az égből egyetlen nap alatt. Felmerült hát a kérdés: ha már esik, miért ne használjuk ki?

Több szempontból is érdemes belevágni az esővíz otthoni hasznosításába, ehhez mindössze annyi kell, hogy a háztartásunk vízforgalmának „megszervezését” hosszú távú szemlélet vezérelje. És persze szükség van egy jó vízgyűjtőtartályra is.

Mire használhatjuk fel az esővizet?

Az esővíz ugyan emberi fogyasztásra nem alkalmas, a kert öntözésére, WC-öblítésre, takarításhoz vagy mosáshoz viszont kiváló. Mivel a csapadékvíz lágy, a növények sokkal jobban szeretik, mint a keményebb, vezetékes vizet, ráadásul az esővizes öntözés mellett nem keletkezik mészkiválás az agyagcserepek külső felületén.

Ha az esővizet WC-öblítésre használjuk, olyan előnyökkel számolhatunk, miszerint nem kell a vezetékek, szerelvények és a vécécsésze vízkövesedésétől tartanunk, mosásnál pedig szintén jól jön a víz lágysága, hiszen minél keményebb a víz, annál több mosószer szükséges a ruhák mosásához. Tudniillik a keménységet okozó kalcium- és magnéziumionok megkötik a szappan- és egyéb mosószer molekuláit. Ráadásul a mosógép sem vízkövesedik el, ha csapadékkal töltjük meg a dobot.

Mekkora esővízgyűjtő tartályt válasszunk?

Attól függ, hogy lakóhelyünkön mennyi az átlagos évi csapadékmennyiség (országos csapadékmennyiségi átlag: 600 mm). A tároló méretét ugyanis úgy érdemes kiválasztani, hogy a benne tárolt esővíz elegendő legyen a háztartás ellátására akkor is, ha 3 héten át egy csepp eső sem esik.

Egy négyszemélyes háztartásban naponta 25 liter víz folyik el WC-öblítéskor személyenként, mosásra 15 literrel kell naponta számolni egy főre, kertöntözéshez pedig 100 liter fogy fejenként egy nap. Ha ezt éves szinten összesítjük az egész családra, akkor azt kapjuk, hogy egy évben 78 400 liter, azaz 78,4 köbméter esővízre van szükség. Az ehhez szükséges tároló mérete 3 hetes tárolási időtartamra nézve 4,5 köbméter, de érdemes minimálisan túlméretezni – ez esetben egy 5 köbméteres tartály megfelelő választás.

Milyen legyen a tartály?

Elődeink még betonból készítették, manapság azonban a legolcsóbb és leggyorsabb megoldás a műanyagból készült esővízgyűjtő elhelyezése. Ezek ellenállnak a savnak, a lúgnak, élelmiszeripari minősítéssel is rendelkeznek, így megfelelőek ivóvíz tárolására is.

És a megtakarítás?

Ha belevágunk, 3-5 éven belül megtérül a befektetés, és az emelkedő vízdíjak láttán hosszú távon pedig csak jól járhatunk. És persze az sem utolsó szempont, hogy a víztakarékossággal hozzájárulhatunk bolygónk védelméhez, hiszen a víz minden élet forrása.

-

Tipp

 • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)