Ha pazarlunk, elbukunk

Nincs gáz, megérkeztek a kondenzációs kazánok

Ugyan az elmúlt években látványosan csökkent az egységnyi GDP előállításához szükséges energiamennyiség, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) még mindig elégedetlen.

Ahogy az ügynökség legutóbbi jelentésében fogalmaz: „Most azonnal hozzá kell látni, hogy további 50 százalékot javítsunk a mutatón az átlaghőmérséklet emelkedés 2 Celsius-fok alatt tartása érdekében”. Holott 2013-ban háromszor hatékonyabban használtuk fel energiakészletünket, mint tíz évvel korábban.

Mindenki számít

Az IEA a klímaváltozás tekintetében a fenntarthatóság alappillérének tekinti az energiahatékonyságot. Ezt azzal magyarázzák, hogy bár nem minden ország rendelkezik kedvező szél- vagy napenergia-hasznosító lehetőségekkel, azt bárki és mindenki megteheti, hogy okosabban bánik és gazdálkodik az energiával.

Az energiahatékonyságot az egyes országok egységnyi GDP-jére jutó energiafelhasználásával mérik. Ezen eredmények vizsgálata mutatta meg azt is, hogy 2003 és 2013 között körülbelül 0,6 százalékkal csökkent a gazdaságok energiaigénye, 2015-ben pedig egy év alatt 1,8 százalékkal mérséklődött a pazarlás. Ám az IEA szerint ennél jóval több kell ahhoz, hogy a Párizsban megfogalmazott klímacélokat teljesíteni tudjuk – egészen pontosan évi 2,6 százalékos csökkenésre van szükség.

Így tovább, Kína!

Ez különösen vonatkozik Kínára, az ország adta ugyanis a 2000 és 2015 közötti globális energiaigény-növekedés felét. Viszont jó hír, hogy pozitívan változik az ország mutatója: az elmúlt tizenöt évben 30 százalékkal javított az energiafelhasználás intenzitásán. Ezzel pontosan annyi energiát takarított meg, mint amennyit zöldenergiaparkja előállít. 2015-ban már 5,6 százalékkal jobb értékekkel rendelkezett, és ha ezt a tendenciát tudná folytatni a következő tizenöt évben, akkor (és csak akkor) lenne képes eleget tenni a párizsi klímavállalásának.

Szükség van a támogatásokra

A magyar helyzetről Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) munkatársa így írt közleményében: „Magyarországon a drágán előállított energiát még mindig pazarlóan használjuk, és az ezredforduló óta alig javult a háztartások egy négyzetméterre jutó fűtési energiafelhasználása. Mivel az emberek zömének minden pluszteher komoly kihívás, még fontosabb, hogy állami ösztönző programok segítsék a lakossági energiahatékonysági beruházásokat”.

A KSH adatai szerint a magyar lakosság mintegy 61 százaléka szükségesnek tartaná otthona felújítását vagy karbantartását, viszont ezt pénzhiány miatt nem engedhetik meg maguknak. Az idei évben összesen 3500 családi ház, tavaly pedig 14 ezer társasházi lakás kapott állami támogatást.

- 2016-10-24

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>