Harc az óceáni szemétszigetek ellen

Egy fiatal holland feltaláló, Boyan Slat ötletéből származó óceántisztító rendszer megoldást nyújthat a Csendes-óceánon felhalmozódott szemétszigetek eltakarítására.

Évente több mint 10 millió tonna műanyagszeméttel szennyeződnek az óceánok, mely ellen eddig tehetetlenek voltak a környezetvédők. Boyan Slat, óceántisztító ötletét, a The Ocean Cleanup projekt-et múlt tavasszal ismertette Ázsia legnagyobb technológiai konferenciáján, ahol elmondta, 2016-ban szeretnék üzembe helyezni az óceántisztító szerkezetet.

Az óceántisztító működése

A húszéves Boyan elgondolása alapján a felgyűlt szemetet a tengeráramlattal mozgó szerkezettel gyűjtené össze, így tisztítaná meg a vizeket. Egy hosszú, ‘V’ alakú lebegő gát – kihasználva  a tengeri áramlatokat – összetereli a hulladékot a vízfelszín felső három méteréből  és napenergia segítségével egy központi platformhoz gyűjti azt. A környezetbarát és költséghatékony módszer célja, hogy tíz év alatt a keletkezett hulladékhalmok felét felszámolják. Úgy tűnik, mindez megvalósulhat, ugyanis a The Ocean Cleanup projekt első úszó szemétgyűjtő szigete – amit a holland vizeken teszteltek – kiváló eredményeket hozott december végén. A tervek szerint a vízen lebegő rendszer januárban Japán és Dél-Korea között, Tsushima szigetének partjainál kezdi meg éles bevetését, ahol az évente egy főre jutó hulladék mennyisége hozzávetőleg egy köbméter – melyek végül az óceánban kötnek ki. A későbbiekben hasonló módon a Hawaii és Kalifornia között található szemétszigetet is szeretnék eltüntetni. Természetesen a végső cél az, hogy idővel minden hulladékszigetet felszámoljanak.

Öt ázsiai ország felelős a környezetszennyezésért

Az óceánokba jutó hulladékok több mint felét öt ázsiai ország – Kína, Indonézia, Thaiföld, a Fülöp-szigetek és Vietnam – termeli. Ezekben az országokban – habár erőteljes gazdasági növekedés tapasztalható -, a gyártás során keletkező hulladékokat, szemétlerakó helyett jobbára a vizekbe szórják. Kína ebben is élen jár, évente 1,3-3,5 millió tonna szeméttel szennyezi az óceánt. A kutatók és elemzők úgy vélik, ha elfogadható hulladékfeldolgozás helyett ez így folytatódik ezekben az országokban, 2025-re akár a 80 százalékot is elérheti ezekről a területekről a tengerekbe juttatott szemét aránya.

A hulladékszigetek többnyire üvegből, PET palackokból és műanyag poharakból, evőeszközökből, alumíniumdobozokból, pelenkából és kupakokból állnak, azonban a műanyaggyártás melléktermékei is jelen vannak.

- 2016-01-20

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>