Hasznosítják a Kárpát-medence termálvizét

Geotermikus fűtőmű épül Komáromban

A Kárpát-medence déli térsége igen gazdag geotermikus adottságokban, ám mostanáig ezek az értékes források kihasználatlanul maradtak. Ez azonban most megváltozik.

A Duna Transznacionális Program által finanszírozott DARLINGe (Danube Region Leading Geothermal Energy) projekt ugyanis fenntartható és energiahatékony módon kívánja felhasználni a medence termálvizében rejlő energiát. A projekt nyitórendezvényét a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) székházában tartották hat ország mintegy száz képviselőjének részvételével 2017. április 10-én.

Hat országot érint

A DARLINGe projekt célja a geotermikus energia felhasználásának fokozása a közvetlen hőhasznosításban, különösen a távfűtésben, városfűtésben, ipari és mezőgazdasági szektorban a Pannon-medence déli részén. A fejlesztés közel 95 ezer négyzetkilométer nagyságú területen zajlik, mely Magyarország déli részeit, Északkelet-Szlovéniát, Horvátország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina északi részeit, valamint Románia nyugati tartományait érinti. Ezeken a területeken a primer energiafelhasználás közel 40 százalékát a főként Oroszországból érkező import gáz adja, amelyet fűtésre hasznosítanak. A felhasználás főként a hagyományos, fosszilis alapú távhőrendszerekhez kapcsolódik, de az egyedi épületfűtések, a mezőgazdasági szektor és az ipari felhasználók is fontos piaci szereplők – áll az MFGI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hatékonyabb fűtés

A fejlesztés célja, hogy elősegítsék a termálvíz kedvezőbb és gazdaságosabb felhasználását a geotermikus táv- és városfűtési rendszerek, egyedi épületfűtések, mezőgazdasági alkalmazások és a kaszkád-rendszerek számára, továbbá, hogy a balneológiai hasznosítások során az elfolyó víz maradék hőenergiáját is hatékonyabban tudják hasznosítani.

Az MFGI tájékoztatása szerint a 2017 januárjától 2019 júniusáig tartó program megvalósulását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz összesen 2 millió 147 ezer euróval támogatta.

- 2017-04-20

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>