Hibrid hajók a magyar tengeren

Magyar fejlesztésű, hibrid hajók állnak forgalomba és szállítják az utasokat a Balatonon az idei szezontól. A hírt Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója és Viszkei András, az Aqwia Kft. vezetője osztotta meg a nyilvánossággal a február 12. és 15. között megrendezett Budapest Boat Show-n.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) és az elektromos, illetve hibrid hajtással működő hajók fejlesztésével foglalkozó Aqwia Kft. megállapodása egész Európában úttörő jelentőséggel bír. Az egyezség keretében a 2015-ös szezontól a Fonyód-Badacsony útvonalon hibrid gyorshajó szállíthatja majd az utasokat – hangzott el a Budapest Boat Show-n szervezett sajtóreggelin.

Mivel a világ tavain még mindig főként dízel hajtású személyszállító hajók közlekednek, ezért a Bahart lépése nemzetközi szinten is példaértékű és nagy figyelmet érdemel. Mivel a Balaton “védett víznek” számít, ezért szabadidős célokra már évtizedek óta nem közlekedhetnek rajta belső égésű motorral működő járművek, ez a szabályozás azonban a személyszállításra és a menetrendszerű járatokra nem terjed ki.

Ahogy Halmos Gábor elmondta a Válasz.hu-nak: „Azt szeretnénk, ha a Balaton természeti kincseit az unokáink is a maguk teljességében ismerhessék meg, ezért a hajók beszerzésénél a környezettudatosság a legfontosabb szempontunk. A balatoni hajózási társaság olyan hajókat kíván forgalomba helyezni, melyek a jövőben is versenyképesek maradnak, illetve fenntartásuk hosszú távon is gazdaságos és környezetkímélő”.

Az Aqwia Kft. fejlesztése egyedülállónak számít, hiszen sorozatgyártható, utasszállásra alkalmas hibrid hajók jelenleg nem jellemzőek a piacon. A hajók a 25, illetve 45 személyes kis személyszállítók kategóriájában készülnek. Az, hogy hány hajó fut ki idén a magyar tengerre, egyelőre még egyeztetés alatt áll.

- 2015-02-28

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>