Hibrid technológiák az autóiparban

Elektromos autókkal újított a Magyar Posta

A hibridek az akkumulátorral hajtott villamos és a belsőégésű motorral hajtott hagyományos autók ötvözetei. Kétféle meghajtással működnek, ezek egyike többnyire benzinmotor, a másik pedig villanymotor. Benzin helyett dízel vagy egyéb, alternatív üzemanyaggal működő motor is hajthatja a hibrideket, melyek jobb fogyasztási mutatókkal rendelkeznek, mint a hagyományos autók, emellett pedig a károsanyag-kibocsátásuk is jóval alacsonyabb.

A hibrid technológiának három típusát különböztetjük meg: beszélhetünk mikrohibrid, mild hibrid és full hibrid autókról. Hogy mi ezek között a különbség? Melyik választás a legjobb?

Mikrohibrid

Ez a típus nem tekinthető a szó szoros értelmében hibridnek – ugyanis nem az akkumulátorban tárolt energia hajtja az autót – de a Stop-Start rendszerekkel rendelkező autók mégis hozzájárulnak az emisszió csökkentéséhez, hiszen valamelyest csökkentik a CO2-kibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást. Ennek a technológiának működése abban áll, hogy amikor a gépjármű megáll, a benzinnel vagy dízellel működő motor leáll (például a lámpánál várakozás közben), és csak akkor indul újra, amikor a vezető újra a gázpedálra lép. A motort ilyenkor a generátor/önindító indítja újra, amit az akkumulátor táplál, az akkumulátor pedig némi extra töltést kap, amikor az autó fékez.

Mild hibrid

Ennél a típusnál a benzinmotor működését villanymotor segíti, ennek köszönhetően pedig jobban gyorsul a jármű és csendesebb a motor. A mild hibridek esetében az akkumulátor a fékezési energia tárolására is képes (regeneratív fékezés). Kétféle mild hibrid létezik: az egyik a soros, a másik pedig a párhuzamos. A párhuzamos mild hibridben a mikrohibridekben is alkalmazott Stop-Start technológia működik, emellett még egy elektromotor is, amely gyorsításkor besegít a belsőégésű motornak. Azonban ez az elektromotor önmagában nem képes meghajtani az autót. Az elektromotort árammal vagy egy külön akkumulátor táplálja, amely a fékezés közben kárba menő energiát nyeri vissza, vagy a benzinmotor tölti menet közben. A Soros mild hibridek esetében az autót minden esetben a villanymotor hajtja, a benzinmotor csak az elektromos áramot termeli. Az akkumulátort ebben az esetben is a benzinmotor vagy a lassulás közben visszanyert energia tölti.

Fullhibrid

A fullhibrid típusú járművek villamos teljesítménye a legnagyobb, ezért ezek a típusok már tisztán villamos hajtással képesek bizonyos távolságok megtételére a belsőégésű motor segítsége nélkül. Amikor a motor terhelése alacsony (például lejtőn lefelé menet), akkor a jármű helyzeti energiáját az autó eltárolja az akkumulátorban későbbi felhasználásra. Ha sok energiára van szükség, így például gyorsításkor is, a villanymotor és a belsőégésű motor együtt biztosítja a szükséges mennyiségű erőt. A fullhibrid rendszer intelligensen vált az éppen optimális hajtási módok között.

-

Tipp