Hogyan lesz ételmaradékból áram?

Ausztráliában elkészítették az első ételhulladék generátort, mely az ételhulladékból állít elő elektromos áramot, és mintegy 3600 otthont lát el energiával. A generátort a Sydney külvárosában székelő Earth Power fejlesztett ki, itt az élelmiszer-hulladékok szinte minden változatát feldolgozzák.

Mindenből lehet áram

A generátor működtetéséhez megfelelőek a háztartási, a kereskedelmi vagy épp az ipari élelmiszer-készítmények is, az élelmiszer alapú hulladékok minden változatát képes felhasználni.

Az Earth Power-be az alapanyagok különböző formában – nyersen, főzve vagy feldolgozott állapotban – érkeznek meg, majd a generátor a gyümölcsök, a növényi hulladékok, húsok, tejtermékek, édességek, gabonafélék és pékáruk, valamint egyéb malomiparból származó hulladék segítségével termeli az áramot. A környezetbarát áramtermelés mellékterméke szintén “zöld”, mégpedig tápanyagbarát műtrágya formájában hasznosítják újra.

300 kilométer egy tanknyi ételhulladékkal

A létesítmény az anaerob komposztáló technológiával a szilárd és folyékony élelmiszer-hulladékokat  földgáz jellegű gázzá alakítja át. Ezt a gázt aztán újrahasznosítja és átalakítja elektromos árammá, amely aztán egy hálózaton keresztül érkezik meg a háztartásokba.

Az ételhulladékokból nem csak áram, hanem üzemanyag is előállítható, éppen ezért egyre népszerűbb ez a fajta környezetbarát technológia. 2014-ben például Nagy Britanniában üzembe állították az első olyan buszt, amelyik ételhulladékokból és szennyvízből előállított biogázzal működik. A jármű egy teli tank gázzal 300 kilométert képes megtenni, ehhez pedig körülbelül öt ember egy éves ételhulladékára van szükség.

Európában fejenként csaknem 100 kiló, azaz egy mázsa mennyiségű élelmiszer-hulladékot dobunk ki, a boltokból pedig több tonnányi lejárt szavatosságú termék kerül a szemétbe. Ha a teljes termelési láncot nézzük, akkor az Európai Unióban egy emberre 180 kiló élelmiszer-hulladék jut, ez Magyarországon fogyasztói szinten 40 kilót jelent.

- 2015-02-09

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>