Hogyan alakítja át az éghajlatváltozás a légi közlekedést?

Hogyan alakítja át az éghajlatváltozás a légi közlekedést?

Az éghajlatváltozás az élet minden területére kihatással lehet, és a legújabb tanulmányok szerint a következő évtizedekben a légi közlekedést is jelentősen átrendezheti. 

A Climate Change felméréseinek eredménye alapján a folyamatosan emelkedő áltlaghőmérséklet és az időszakosan jelentkező extrém forróság olyan hatásokat eredményezhet, mint a kisebb hatótávolság, az átírt menetrendek vagy a kevesebb szállítható utas.

Ez azzal magyarázható, hogy az állandó légköri nyomás és az emelkedő hőmérséklet mellett a levegő sűrűsége csökken, emiatt kisebb felhajtóerő jut a repülőgép szárnyaira, így kisebb felszállósúllyal kell számolni. Ezt vagy úgy lehet megoldani, hogy csökkentik az utasok számát, vagy a poggyász/áru mennyiségét korlátozzák. Megoldás lehet még továbbá, hogy kevesebb üzemanyagot tankolnak a gépekbe, ezzel azonban a hatótávolság is csökkenne.

Ritkuló menetrendek

A tanulmány szerint a globális felmelegedés a járatok akár 10-30 százalékát is érintheti. Ezeknél a gépeknél – várhatóan a század közepére vagy végére – 0,5-4 százalékkal kell majd csökkenteni a felszállósúlyt. Mindezekből azt a következtetést vonták le, hogy a pluszköltségek miatt a légitársaságok kénytelenek lesznek átütemezni menetrendjüket, meghosszabbítani kifutópályáikat, de akár a repülőgépek áttervezésére is szükség lehet.

Sok gépet érintenek a változások

A szakemberek a vizsgálatok alapján azt is megállapították, hogy a változások mind a közepes, mind pedig a nagyméretű repülőgépeket érintik majd, és azok a repülőterek sem maradnak majd ki, melyek nagyobb tengerszint feletti magasságon terülnek el, magasabb átlaghőmérséklet jellemző térségükben, továbbá rövidebb kifutópályával rendelkeznek.

A felmérés során öt kereskedelmi géptípust vizsgáltak: az Airbus A320-as és A380-as gépét, valamint a Boeing 737-800-as, 777-300-as és 787-8-as gépét. A megfigyelés tizenkilenc repülőtérre terjedt ki, így többek között New York, Los Angeles, Atlanta, Sanghaj, Peking, Bangkok és Hong Kong repülőtereit is érintette.

- 2017-08-14

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>