Hogyan autózhatunk környezetkímélőbb módon?

Mint azt már annyiszor hallhattuk, az autók igen jelentős mértékben járulnak hozzá a környezetszennyezéshez. A gépjárművek fokozatos korszerűsítése ezen az állapoton kíván enyhíteni. Azért, hogy minél kevesebb káros anyagot juttassanak a levegőbe, környezetkímélőbb módszereket fejlesztettek ki az autógyártók.

Ennek kézzel fogható bizonyítéka, hogy egyre népszerűbbek a katalizátoros autók, és ezzel párhuzamosan egyre inkább háttérbe szorul az ólmozott benzin használata is. Hosszú távon ez is rendkívüli mértékben számíthat, mint ahogy az elektromos és hidrogénmotorral működő gépjárművek terjedése is.

Az alternatív járművek tömeges elterjedése azonban sajnos még várat magára. De addig azok is tehetnek a környezetbarát közlekedésért, akik nem vásárolnak korszerű, „zöld” autókat, ugyanis a környezettudatos vezetéssel energiát és nem utolsósorban pénzt takaríthatunk meg, és óvhatjuk környezetünket is.

Az egyik legfontosabb, hogy csökkenteni kell az üzemanyag-fogyasztást, mellyel együtt és üvegházhatást okozó gázok mennyiségét is le tudjuk faragni. Ennek három kézenfekvő módja van: kevesebbet autózunk, a takarékosan vezetünk, és biztosítjuk az autó megfelelő állapotát. Eben a cikkben a takarékos vezetésre koncentrálunk főként. Ha ugyanis odafigyelünk, akár 5-10 százalékos megtakarítást is elérhetünk, miközben tettünk egy lépést a környezetvédelem felé.

Hogyan használhatunk kevesebb üzemanyagot?

 1. Vezessünk minél alacsonyabb fordulatszámon, ha ugyanis nem hajtunk túl gyorsan, akár 30 százalékkal is csökkenthetjük az autónk által kibocsájtott széndioxid mennyiségét. Igyekezzünk állandó sebességben tartani az autót a lehető legmagasabb fokozatban.

 2. Kerüljük a hirtelen fékezéseket és gyorsításokat., ezt pedig úgy tehetjük meg, ha jó előre felmérjük a forgalom állapotát és helyzetét.

 3. Kapcsoljuk ki azokat a berendezéseket, melyek sok áramot fogyasztanak. ha nincs rá szükség, ne menjen feleslegesen a klíma és az ablakfűtés. Bár apróságnak tűnhet, ezzel akár 2 százalék üzemanyagot is spórolhatunk.

 4. Rendszeresen ellenőrizzük a gumikban lévő nyomást. Ha mindig azzal az értékkel használjuk az abroncsokat, amit a gyártó javasol, 100 km-enként 0,3 liter üzemanyag is megtakarítható.

 5. Ne szállítsunk felesleges csomagokat az autóban. Ha nincs rá szükség, a tetőcsomagtartót is szereljük le, ezek ugyanis lassítják az autót.

 6. Amennyiben 20 másodpercnél tovább kell várakoznunk a zöld lámpára, állítsuk le a motort.

 7. Az autó rendszeres szervize is hozzájárul az üzemanyag-takarékos vezetéshez.

 8. A rövidebb távokra használjuk inkább a lábunkat, sétáljunk vagy menjünk kerékpárral.

 9. Ugyanis a széndioxid-kibocsájtás és a fogyasztás sokkal nagyobb mértékű akkor, amikor az autó motorja még hideg.

 10. Igyekezzünk mindig tele kocsival utazni, ha hosszabb útra indulunk, így a kibocsájtott káros anyag mennyisége több ember között oszlik el. Magyarországon is nagy sikerrel működnek már telekocsi rendszerek, melyekkel biztonságosan választhatjuk meg útitársainkat.

 11. És végül: a kisebb autó kevesebbet fogyaszt. Ha szeretnénk a minimumra csökkenteni autónk környezetszennyezését, a legjobb, ha kisebb típusra váltunk.

Ezen tanácsok megfogadásával nem csupán a pénztárcánkat kímélhetjük meg, de ami a legfontosabb, hogy autóval közlekedve is odafigyelhetünk környezetükre. Sok kis lépésből érhetünk majd végül az út végére: egy energiatudatos és környezetbarát közlekedéshez.

- 2013-06-05

Tipp

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>