Hogyan válasszunk mosogatógépet?

Hogyan válasszunk mosogatógépet?

Amikor új háztartási gépre van szükségünk, legtöbbször igyekszünk körültekintően választani, hiszen döntésünk évekre szól. Arról nem beszélve, hogy egy-egy ilyen készülék vásárlása nagy terhet róhat a családi költségvetésre, ezért szeretnénk olyan gépet hazavinni, amelyik sokáig jól, megbízhatóan és energia-, illetve költséghatékonyan működik. Cikksorozatunkban ez utóbbi szempontjából vizsgáljuk meg az egyes háztartási eszközöket. Írtunk már a mosógépekről, a hűtőszekrényekről, most pedig a mosogatógépeket vesszük górcső alá.

A mosogatógép hatalmas segítség a konyhában. Nemcsak időt, de – bizonyítottan – energiát is megtakaríthatunk vele. Mielőtt azonban hazavinnénk, először is saját igényeinket kell megvizsgálnunk. Hány főt kell majd kiszolgálnia, mennyit főzünk, mennyi konyhai eszközünk van, és milyen gyakran hívunk vendégeket? Ezekre a kérdésekre kell válaszolnunk, hogy a megfelelő kapacitású gépet választhassuk ki a bőséges kínálatból.

Számít a méret

Sokan esnek ugyanis abba a hibába, hogy kisebb méretű masinát választanak, mert úgy gondolják, ezzel pénzt spórolnak. De végül rádöbbennek, hogy nagyobb terítékszámmal rendelkező típus mellett kellett volna dönteniük, a gép ugyanis nem képes felvenni a versenyt a halmozódó piszkos edényekkel. Ráadásul sokkal nagyobb energia- és vízfogyasztással jár a mosogatógép többszöri elindítása, mint egy nagyobb gép megvásárlása.

Megéri a zöldebbet választani

A mosogatógépek áramfogyasztását és vízfelhasználását a gyártók éves szinten határozzák meg, az energiacímkén pedig láthatjuk az adott eszköz energiabesorolását is, ami szintén kapaszkodót ad a választásban. Érdemes minél jobb besorolású gépeket választani, mert ezekkel súlyos összegeket spórolhatunk meg, aminek a számlák befizetésekor örülni fogunk.

Azt is nézzük meg, hogy milyen környezettudatos programjai vannak az adott gépnek. Az ECO-program például szupergazdaságos, de a féltöltet program is hasznos, ha kevesebb mosatlan edényt szeretnénk megtisztítani.

Ha ezeket a tényezőket figyelembe vesszük, rövid időn belül érezhetjük majd mosogatógépünk minden előnyét, és el sem tudjuk majd képzelni, hogyan élhettünk eddig nélküle.

-

Tipp