Hővisszaverő tetőcserép: élhető tetőterek

Hővisszanyerő tetőcserép

Milyen apró „fortélyokkal” tehetjük otthonunkat még energiahatékonyabbá? Melyek az épület azon részei, melyekre ilyen szemmel eddig még nem is gondoltunk? A legújabb innovációval, a hővisszaverő tetőcseréppel még a legmelegebb nyári kánikulában is élhetőbbé és komfortosabbá válhat házunk.

Különösen igaz ez a tetőtérre. Manapság a felújítók, tervezők egyre szívesebben gondolkoznak az épületek tetőterének beépítésében, hiszen így az épület toldása nélkül növelhető a házak, társasházak lakhatásra alkalmas területe. Csakhogy nyáron ezek a szobák vannak leginkább kitéve a napsugárzásnak, így legtöbbször elviselhetetlen klíma alakul ki a tető alatti helyiségekben. Azonban a Bramac újításával, a „fényvisszaverő” tetőcseréppel akár 5-10 Celsius-fokkal is csökkenthető a tetőtér hőmérséklete.

Miheller Gábor, a Bramac Kft. ügyvezető igazgatója ekképp fogalmazta meg az innováció jelentőségét: „Az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik, ezért a tetőtér, mint élettér használata az építőipartól is más megközelítést és innovatív megoldásokat kíván, hiszen nem egyszerűen csak be kell építeni, élhetővé kell őket tenni.”

Tetőcserép a hadiiparból merítve

A forradalmian új, sík, oldalthornyolt Tectura Thermo Protector beton tetőcserép egy innovatív, infravörös sugárzást reflektáló felületet kapott. A cserép egy különleges eljárásnak köszönhetően képes visszaverni a Nap azon sugarait, melyek a tetőtér felmelegedését eredményeznék.

A tetőcserép a cég anyavállalatának, a 35 országban jelen levő Monier Csoport kutatóinak munkáját dicséri. A fejlesztők már évtizedek óta azon dolgoznak, hogy hőszigetelés nélkül csökkentsék a tetőcserepek hőmérsékletét, ezáltal élhetőbbé téve a tetőtereket. Végül az áttörést egy korábban a hadiiparban használt betoncserép gyártástechnológiája jelentette: a lopakodó harckocsiknál használt fémborításnak köszönhetően a jármű felveszi a környezete kőmérsékletét, így a kocsit az infravörös rakéták hőkamerái nem képesek érzékelni. Ezt a módszert ültették át a Monier Csoport kutatói a hővisszaverő tetőcserepek gyártásánál – sikeresen.

Az innovatív cserép hátoldalán mért hőmérséklet a korábban használt fedőanyagokhoz képest akár 20 Celsius-fokkal is alacsonyabb is lehet, ezáltal a tetőterek hőszigetelésére jóval kisebb hőteher hárul.

-

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)