Hullámzó szenny a tengerekben

A 2014 Cruise Ship Report Card  jelentés szerint évente majd 4 milliárd liter kezeletlen szennyvizet öntenek a tengerekbe azok a nagy üdülőhajók, melyek az egzotikus tájakon utaztatják a turistákat. A riportot a Föld Barátai nevet viselő környezetvédő világszervezet jelentette meg.

A felmérés során a 16 legnagyobb, tengeri túráztatást végző cég hivatalosan bejelentett adatait  vizsgálták meg. Az elemzésekből az kiderült, hogy ezek a turisztikai vállalatok már tettek lépéseket az ügyben, hogy hajóikat zöldebbé tegyék, és ezzel mérsékeljék azok környezeti terhelését. Ám ezek legtöbbször nem érintik a szennyvíz problémakörét.

 

3 mérföldön túl azt csinálnak, amit akarnak

Ezek az óriási, sokszor 10-12 emelet magas úszó városok ugyanis hatalmas mennyiségű szennyvizet termelnek, és ez igencsak nagy megterhelést jelent a tengerekre nézve.

A tengeri hajók több mint fele nem használ semmilyen szennyvíztisztítási eljárást, és ahol alkalmaznak is ilyet, ott is inkább az elöregedett technológiák a jellemzők.

Az amerikai jogrend szerint a hajók a parttól számított 3 mérföldes körzetben nem piszkíthatják be a tengert a szennyvízzel, azon túl viszont már nem vonatkozik rájuk semmilyen szabály, mindegyik hajó saját maga dönt arról, hogyan tisztítja, vagy tisztítja-e egyáltalán a szennyvizet, mielőtt kiengedi azt.

Először történt meg, hogy mind a 16 vezető túrahajó-üzemeltető vállalat készséggel bocsátotta rendelkezésre az adatait a riporthoz, amit a Föld Barátai szervezet vezetősége nagyon örvendetesnek és biztatónak talált.

 

Szennyezés számokban

Naponta átlagosan közel 80 ezer liter szennyvizet termel egy 3000 utast szállító hajó. Ez akkora mennyiség, hogy azzal meg lehetne tölteni 10 magán-úszómedencét is! Azonban az új hajók ennél sokkal több embert képesek befogadni, egyik-másik akár 8000 fős kapacitással is rendelkezik, ami sokkal nagyobb megterhelést jelent.

- 2015-01-25

Tipp