ICT technológiák a fenntartható városokért

Hogyan folytatható a nagy iramú gazdasági és társadalmi fejlődés úgy, hogy közben a fenntarthatóságra is nagy hangsúly kerül? Lehetséges, hogy az infokommunikációs technológiák jelenthetik a megoldást?

A Földön 2050-ben előreláthatólag 9 milliárd fő felé kerül az emberek száma, és az emberiség mintegy 70 százaléka városokban él majd – ezt vetítik előre legalábbis az ENSZ előrejelzései, Jelenleg ez az arány még az 50 százalék körül mozog. Ám ez is éppen elegendő ahhoz, hogy veszélyt jelentsen a bolygóra. Ugyanis az urbanizációhoz köthető a világ szén-dioxid kibocsátásának a 70 százaléka. 

Mikor nevezhetünk egy várost fenntarthatónak?

Ha annak lakói intelligens módon, hosszú távú együttműködés keretében igyekeznek megoldásokat keresni a kihívásokra. Minél többen élnek egy adott városban, annál nagyobb veszélyt jelentenek a nem megújuló természeti erőforrásokra, ami pedig gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi problémákhoz vezet.

A gazdasági és társadalmi fejlődés mellett egy másik terület is rohamos fejlődésnek indult: az informatikai és kommunikációs (ICT) technológiák térhódítása vitathatatlan. Nem mehetünk el szó nélkül  továbbá az Internet of Things jelenség mellett sem, 2020-ban a becslések szerint akár 50 milliárd eszköz, érzékelő és tárgy csatlakozhat az ipari internethez.

Hálózatra kapcsolódott világ

Egy olyan világ kapujában állunk, ahol minden olyan dolog, amely ki tudja használni az internet nyújtotta előnyöket, rákapcsolódik majd a hálózatra. Emiatt azt várják az ICT technológiáktól, hogy azok befolyásolhatják és jó irányba terelhetik a gazdasági és társadalmi fejlődést.

A SMARTer2020 felmérése például arra mutatott rá, hogy hétszer akkora mértékben csökkenthetné a szén-dioxid kibocsátást az ICT technológiák megfelelő alkalmazása a gazdaság hat szektorában, mint amekkora mértékben növelnék ezek a megoldások az egyes szektorok szénlábnyomát.

Az ICT technológiáknak köszönhetően egy sokkal nyitottabb környezet alakult ki, mely lehetővé teszi, hogy az egyének és a városi polgárok is nagy dolgokat tehessenek a fenntarthatóságért. Az infokommunikációs megoldásokkal például könnyedén megvalósíthatóvá válnak az ötletek, valamint olyan szolgáltatások, termékek hozhatók létre,melyek a városi élet minőségének javítását célozzák.

Mobilitás és rugalmasság

Az ICT lebontja a falakat az intézmények és az emberek között, ma már az okos városokban az önkormányzatok igyekeznek bevonni a polgárokat a döntéshozatali folyamatokba. Ugyanígy a vállalatok környezete is átalakul majd. Az együttműködés, az információmegosztás és kapcsolattartás új formái – mint például a felhőszolgáltatások, a nyitott vállalati platformok vagy a mobil kommunikáció – már elkezdte átformálni a hagyományos vállalati szerkezetet, és egyre több helyen részesítik előnyben a rugalmas, irodától és fizikai környezettől független munkavégzést. Így a cégeknek nagyobb hozzáférése lesz az emberi erőforrásokhoz, míg kevesebb pénzügyi és természeti erőforrást kell felhasználnia.

Természetesen ahhoz, hogy a városok kihasználhassák az ICT megoldásokban rejlő lehetőségeket, az kell, hogy az informatikai ökoszisztéma egészét mozgósítsák. A hálózatba kötött társadalomban monitorozhatóvá és elemezhetővé válnak a folyamatok, így az erőforrásokat hatékonyabban és okosabban oszthatják szét. Amire szükség van, az a szemléletváltás. Anélkül ugyanis mit sem érnek a jobbnál jobb ICT technológiák.

- 2015-01-25

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>