India elektromos járművekkel javítana a levegő minőségén

Komoly terveket tűzött ki maga elé az ázsiai ország, mellyel jelentősen javíthat nemcsak a saját, hanem az egész Föld levegőjének minőségén.

India három éve indította el a Nemzeti Elektromobilitási Tervét (National Electric Mobility Mission Plan), majd a FAME névre keresztelt programot, melynek célja a gyártás és az eladás ösztönzése.

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy 2020-ra 6 millióról 7 millióra nőjön a hibrid és elektromos meghajtással közlekedő autók száma az utakon, 2030-ra pedig az utakon lévő gépek mindegyike tisztán elektromos meghajtású legyen – beleértve a robogókat és a TukTuk-okat is.

Piyush Goyal, India energiaügyi minisztere szerint mindez azt jelentené, hogy a közlekedő elektromos járművek esetén India lenne a világ legfejlettebb országa. A politikus szerint a terv megvalósítását az ország nem közpénzből tervezi, ugyanakkor nagyban támogatná a fogyasztókat, hogy zöldautókat tudjanak vásárolni. Ilyen segítség lenne például az, hogy a villamosenergia nem drágulna, valamint kidolgoznának egy a gyakorlatban is hatékonyabb felhasználási stratégiát.

Globális hatás

A projekt azért kiemelkedő a Föld összes országa számára, mert ha az 1,2 milliárd fős lakosságú országban megszűnne a kipufogógáz-kibocsátás, az az egész Föld levegőjének minőségét is javítana. Az már csak külön előnye, hogy ezzel hasonló célok megvalósítására ösztönzi a világ országait..

 

- 2016-03-31

Tipp