India lesz a világ legnépesebb országa

A Föld lakossága az eddigi jóslatokhoz képest jóval gyorsabban növekszik, a  következő századfordulóig elérheti a 11,2 milliárd főt – derült ki az ENSZ friss népesedési becsléséből, mely alapján az is megjósolható, hogy Magyarország lakossága addigra 7 millió fő alá süllyed.

A gyors iramú növekedés mögött Afrika, valamint a várható élettartam alakulása áll. Az afrikai kontinensen – melyet az emberiség bölcsőjeként is neveznek – jelenleg 1,2 milliárd ember él, és a becslések szerint a század végére ez a szám eléri a 4,4 milliárdot. Az ENSZ jelentése szerint tíz afrikai ország lélekszáma is az ötszörösére emelkedik a következő 85 évben. Uganda, Zambia és Angola is bekerül majd a százmilliós országok közé, Tanzániában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban kétszázmilliónál is nagyobb lesz a lélekszám, Nigériában pedig akár az egymilliárdot is elérheti a lakosság száma.

A világ többi részén ilyen mértékű növekedés nem várható. India hét éven belül a világ legnépesebb országává válhat, Kínában ugyanis a század folyamán fokozatos népességcsökkenésre számítanak a kutatók, akiknek jóslatai szerint 2100-ra egymilliárd alá csökkenhet Peking lakossága, de szélsőséges esetben akár 600 millióra is visszaeshet.

Az Egyesült Államokban állandó és folyamatos gyarapodás lesz megfigyelhető, ellentétben Európával, ahol az előrejelzések épp mást mutatnak. Míg az USA népessége a század végére elérheti a 450 millió főt, addig az európai kontinensen a jelenlegi 738 millióról 646 millióra csökkenhet a lakosság száma – ez pedig drasztikus aránycsökkenést jelent.

A hazánkról szóló jóslatok a századfordulóra 6,5 millió fölötti népességről szólnak, de a számítási modell szélsőséges értékei ezzel teljesen ellentétes folyamatokat is lehetségesnek tartanak: előfordulhat, hogy az évszázad felére megindul a lakosság növekedése, majd újból eléri a tízmilliót, de azt sem zárják ki, hogy a  jelenlegi enyhe, de konstans népességcsökkenés hatására négymillióra csökken a lélekszám hazánkban.

A globális népességrobbanás egyik oka, hogy a vártnál lassabban csökken az egy nőre eső szülések száma. Évente mintegy 74 millió nő esik akaratán kívül teherbe a számítások szerint, ez elsősorban az elérhető fogamzásgátlás hiányának számlájára írható. A másik ok az egészségügy fejlődésében keresendő: ennek köszönhetően egyre tovább élnek majd az emberek.

Magyarországon például 2100-ban a várható élettartam 85 év lesz, de Nyugat-Európában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban a 90 év sem elképzelhetetlen azoknál, akik 2100-ban vagy utána születnek. A jelenlegi szomorú helyzet Afrikában is változni fog az előrejelzések szerint, a következő évszázadban 75 évet is remélhetnek majd a szülők gyermekeiknek.

- 2015-08-03

Tipp

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>