India lesz a világ legnépesebb országa

A Föld lakossága az eddigi jóslatokhoz képest jóval gyorsabban növekszik, a  következő századfordulóig elérheti a 11,2 milliárd főt – derült ki az ENSZ friss népesedési becsléséből, mely alapján az is megjósolható, hogy Magyarország lakossága addigra 7 millió fő alá süllyed.

A gyors iramú növekedés mögött Afrika, valamint a várható élettartam alakulása áll. Az afrikai kontinensen – melyet az emberiség bölcsőjeként is neveznek – jelenleg 1,2 milliárd ember él, és a becslések szerint a század végére ez a szám eléri a 4,4 milliárdot. Az ENSZ jelentése szerint tíz afrikai ország lélekszáma is az ötszörösére emelkedik a következő 85 évben. Uganda, Zambia és Angola is bekerül majd a százmilliós országok közé, Tanzániában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban kétszázmilliónál is nagyobb lesz a lélekszám, Nigériában pedig akár az egymilliárdot is elérheti a lakosság száma.

A világ többi részén ilyen mértékű növekedés nem várható. India hét éven belül a világ legnépesebb országává válhat, Kínában ugyanis a század folyamán fokozatos népességcsökkenésre számítanak a kutatók, akiknek jóslatai szerint 2100-ra egymilliárd alá csökkenhet Peking lakossága, de szélsőséges esetben akár 600 millióra is visszaeshet.

Az Egyesült Államokban állandó és folyamatos gyarapodás lesz megfigyelhető, ellentétben Európával, ahol az előrejelzések épp mást mutatnak. Míg az USA népessége a század végére elérheti a 450 millió főt, addig az európai kontinensen a jelenlegi 738 millióról 646 millióra csökkenhet a lakosság száma – ez pedig drasztikus aránycsökkenést jelent.

A hazánkról szóló jóslatok a századfordulóra 6,5 millió fölötti népességről szólnak, de a számítási modell szélsőséges értékei ezzel teljesen ellentétes folyamatokat is lehetségesnek tartanak: előfordulhat, hogy az évszázad felére megindul a lakosság növekedése, majd újból eléri a tízmilliót, de azt sem zárják ki, hogy a  jelenlegi enyhe, de konstans népességcsökkenés hatására négymillióra csökken a lélekszám hazánkban.

A globális népességrobbanás egyik oka, hogy a vártnál lassabban csökken az egy nőre eső szülések száma. Évente mintegy 74 millió nő esik akaratán kívül teherbe a számítások szerint, ez elsősorban az elérhető fogamzásgátlás hiányának számlájára írható. A másik ok az egészségügy fejlődésében keresendő: ennek köszönhetően egyre tovább élnek majd az emberek.

Magyarországon például 2100-ban a várható élettartam 85 év lesz, de Nyugat-Európában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban a 90 év sem elképzelhetetlen azoknál, akik 2100-ban vagy utána születnek. A jelenlegi szomorú helyzet Afrikában is változni fog az előrejelzések szerint, a következő évszázadban 75 évet is remélhetnek majd a szülők gyermekeiknek.

- 2015-08-03

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>