Indul a mosógépcsere-program!

Energiahatékony mosógépek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2015. május 28-án adta ki az államilag támogatott mosógépcsere-programra vonatkozó pályázati felhívást, a programra július elsejétől lehet pályázni.

Az állam 500 millió forinttal támogatja a programot, melynek keretében a pályázók maximum 45 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha régi, elavult mosógépüket új, energiatakarékos készülékre cserélik. A részletekről a háztartási készülékeket gyártó és forgalmazó cégeket tömörítő CECED Magyarországi Egyesülés 2015. június 24-én sajtótájékoztató keretében számolt be.

Mészáros Fanni, az egyesülés cégvezetője elmondta, a mosógépcsere-programot az teszi különösen indokolttá, hogy a magyarországi háztartási gépek jelentős része már elöregedett. A CECED 2013-ban végzett felmérése megmutatta, hogy a mosógépek 43 százaléka nyolc évesnél öregebb, ez a szám 2015 elejére már elérte az 59 százalékot. Mészáros Fanni hozzátette, hogy a háztartásokban a régi gépek cseréjét, illetve annak idejét főként az ár befolyásolja.

A július elején induló mosógépcsere-programra a pályázók kizárólag elektronikus úton nyújthatják be igényüket, melyet a pályázati portálon keresztül tehetnek meg. Ehhez rendelkezniük kell a kormányzati portálon érvényes regisztrációval.

A támogatás olyan elől- vagy felültöltős mosógépek beszerezésére vonatkozik, melyekkel minimum 10 százalékos energia vagy évi 20 kilogramm szén-dioxid takarítható meg. Az erre vonatkozó adatokat a pályázati portál automatikusan kiszámolja.

A támogatás nagysága a vásárolt készülék árának az 50 százaléka, de maximum 25, 40 vagy 45 ezer forint lehet a mosógép energiaosztályától függően. A programra jelentkezni szeptember 30-ig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet, a pályázati lehetőség régiónként nyílik meg a természetes személyek számára.

A tavaly ősszel elstartolt, szintén állami támogatásból megvalósuló hűtőgépcsere- programra 25 ezer pályázat érkezett, melyeknek a 96 százalékát hagyták jóvá. A program keretében több mint 22 ezer készüléket cseréltek le energiatakarékosabbra.

- 2015-06-29

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>