Innovatív e-kerékpárokkal és e-rollerekkel lehet szelni Kaposvárt

Magyarországon először Kaposváron nyílt lehetőség elektromos kerékpárok és rollerek bérlésére, hasonlóan a budapesti bubihoz. Az új környezetbarát közlekedési rendszerbe fektetett 50 millió forint a remények szerint 3-5 év alatt megtérül. A közbiciklizés hatékony környezetkímélő megoldást jelent a városban élők és a turisták számára egyaránt.

Kaposvár kiérdemli a zöld város jelzőt, hiszen három belvárosi helyszínen és egy Deseda tavi állomáson összesen 34 kerékpárt, tovább 6 rollert lehet bérelni egész évben – jelentette be Vörös Ferenc, a Public Bike System Hungary Kft, igazgatója. Hozzátette, hogy a diszpécserközpont az állomásokat állandóan figyeli, így zavartalanul folyhat a biciklik és rollerek használata. A télen is használható környezettudatos közlekedési eszközök akkumulátorai technológiai megoldásaik révén 0 fok hőmérséklet alatt is megfelelően tölthetők. Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a téli hónapokban fokozott óvatossággal használják az elektromos közlekedési eszközöket.

Az elektromos bringák a hagyományos 28’’-as mérettel rendelkeznek, így minden korosztály számára kényelmet és biztonságot nyújtanak. Pedálozás közben az elektromos rásegítés azonnal be-, fékezéskor pedig rögtön kikapcsol. A biciklit az elektromos motor maximum 25 km/h sebességre gyorsítja. A teljesen feltöltött akkumulátor mintegy 70 km-t képes megtenni. A szúrásmentes abroncsok és az elülső teleszkópos villa kényelmessé és zökkenőmentessé teszi a biztonságos haladást. A biciklikre felszerelt kosarak a táskák és csomagok szállítását könnyítik meg. A dokkolóról levéve használójának csupán az ülésmagasságot kell saját magára állítania.

Az elektromos rollerek szintén menetkész állapotban várják a használókat. Sebessége a gázkar elcsavarásával változtatható, a kerékpárhoz hasonlóan ennél is legfeljebb 25 km/h lehet. A kormányon lévő LED kijelző az akkumulátor töltöttségi szintjét jelzi, teljes töltöttség esetén akár 25 km-t is meg lehet vele tenni. Az e-roller használata fokozott odafigyelést igényel, ezért használójánál kritérium a legalább 14. életév betöltése.

További 23 város is érdeklődik a környezetbarát közlekedési eszköz iránt

Mayerné Bocska Ágnes, a Tourinform vezetője elmondta, már az üzembe helyezés előtt is óriási érdeklődés övezte az új közlekedési eszközöket. A biciklik és rollerek használatához kártyát lehet váltani. Aki Kaposvár kártyával rendelkezik, évi 3650, míg másoknak 4500 forint az éves bérleti díj. Fél óránál rövidebb használat egy évig térítésmentes, a turistáknak pedig – 15 ezer forint kaució fejében – 1500 forintba kerül az egyszeri 3 órás használat. A fogyasztók igényeihez alkalmazkodva törekednek arra, hogy ne csak elővételben, hanem a helyszínen is lehessen fizetni a környezetbarát eszközök használatáért. Kaposvár mintájára további 23 várossal folynak tárgyalások a zöld biciklik és rollerek kivitelezésére.

Borhi Zsombor alpolgármester szerint a “kaposvári tekergőként” bemutatott új tömegközlekedési rendszer kiváló társítás a már meglévő, és a tervek szerint létrejövő új útvonalakkal bővülő kerékpárút-hálózathoz, hiszen az elektromos kerékpárok és rollerek megfelelő alternatívát jelentenek a gyors és kényelmes közlekedéshez.

- 2015-11-21

Tipp