Intelligens közvilágítás Balatonakarattyán

Intelligens közvilágítás Balatonakarattyán

Gazdaságos, biztonságos és környezetbarát közvilágítást kapott Balatonakarattya. Az országos szinten egyedülálló fejlesztést az E.ON Energiakereskedelmi Kft. valósította meg a hálózati szolgáltatóval együttműködve.

Az energiatakarékos világítótestekkel korszerűsített, kibővített közvilágítási rendszert a település vezetői, valamint az üzemeltetésért is felelős E.ON képviselői avatták fel május 26-án. A környezetbarát lámpaparkot egy olyan intelligens irányító rendszer kialakításával valósították meg, amely biztosítani tudja a közvilágítás teljes körű és digitalizált vezérlését.

A projektnek köszönhetően a 787 darab elavult lámpa helyett 1183 darab, a GE Fényforrás üzletága által Magyarországon gyártott LED világítótest biztosítja majd a gazdaságos és energiatakarékos közvilágítást. A fejlesztés évente több millió kilogramm széndioxid megtakarítást eredményez.

Környezetbarát és energiahatékony

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a korszerűsítés mellett mintegy 50%-kal bővítettük is a közvilágítási eszközparkunkat. A világítás központi irányításáért felelős új, intelligens rendszer nem csak környezetbarát, energiahatékony, de hosszú távon is számos, a lakosság kényelmét és egészségét szolgáló további fejlesztést alapoz meg” – mondta az átadáson Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere.

A közvilágítási rendszer ugyanis további szenzorok vezérlésére is alkalmas, így többek között a forgalom, valamint a lég- és környezetszennyezésre vonatkozó adatok is gyűjthetők általa.

Lehoczki Balázs, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „A bővített és modernizált közvilágításnak további előnyei is vannak. A közvilágítás-vezérlés segítségével minden korszerűsített lámpatest önállóan vezérelhető, energiafogyasztása ellenőrizhető, és a kibocsátott fényerőssége is akár önállóan szabályozható. A lámpatestek mindegyike antennával felszerelt, egymással és a központi irányítással kommunikációra képes egységes rendszert képez.”

Intelligens irányító rendszer

A közvilágítás üzemeltetéséhez szükséges információk – mint például a lámpák típusai, fogyasztásuk és GPS koordinátáik – az irányítási rendszerből kinyerhetők, a lámpatestek meghibásodását pedig a rendszer valós időben jelzi, ezáltal biztosítja a hatékony üzemeltetést.

A projekt tervezésére, kivitelezésére, valamint a korszerűsített közvilágítás 1 éves üzemeltetésére – amely legfeljebb 5 évre meghosszabbítható – Balatonakarattya település közbeszerzési eljárás során hirdette ki az E.ON-t nyertes ajánlattevőként. A projekt 126,8 millió forintból, részben kormányzati, részben pedig önkormányzati forrásokból valósult meg.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>