Itt a Metár, átalakul a zöldpiac!

Új pályázatokat hirdetett az NGM

A júniusban elfogadott Metár célja, hogy segítse a megújuló energiára vonatkozó célkitűzéseket és a termelők piaci integrációját.

Az új hazai megújuló villamosenergia-termelés támogatási rendszerről a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-nek küldött hivatalos közleményt, melyben leírják, hogy a Metár az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának kézhezvételét követően indulhat el.

A rendszer célja, hogy támogassa hazánk megújuló energiára vonatkozó 2020-as célkitűzéseinek teljesítését, valamint a megújuló energiaforrásból áramot előállító termelők piaci integrációját. A Metár indulása után az újonnan belépő termelők már csak az új rendszeren keresztül kaphatnak működési támogatást – a MEKH tájékoztatása szerint a legnagyobb újdonság azonban az lesz, hogy a nagyobb termelők csak versenyeztetéses ajánlattételi eljárásban nyerhetnek majd el finanszírozást.

Három kategória lesz

Az új rendszer három kategóriába sorolja a zöldenergia-termelőket. A legkisebb, 0,5 megawatt kapacitás alatt ugyanaz a kötelező átvételi rendszer (KÁT) vonatkozik az erőművekre, mint eddig, kivételt csak a szélerőművek jelentenek. Az Európai Unió szintjén jelentős technológiai újítást bemutató demonstrációs projektek továbbra is a kötelező átvételben részesülhetnek.

A 0,5 és 1 megawatt közötti termelők kategóriája a Metár speciális, egyedi támogatásokkal ellátott rendszere.

Az 1 megawatt feletti, megújuló energiákat hasznosító erőművek a prémium támogatási rendszerbe tartoznak; beruházói pályázatokon indulhatnak és a szabadpiacon értékesíthetik az áramot.

Vevőt kell keresniük

Míg a kötelező átvétel (KÁT) esetében a megújuló forrásból előállított áramot támogatott áron átveszik a termelőtől, addig a prémium típusú rendszerben a termelőnek magának kell vevőt keresnie a villamos energiára a piacon. Ez arra ösztönzi a termelőket, hogy a piaci árak változásához igazítsák a termelésüket, azaz lehetőség szerint akkor termeljenek, amikor arra nagyobb igény van – olvasható a MEKH közleményében.

A támogatást jelentő prémium az adminisztratív módon meghatározott, vagy pályázat eredményeként kialakuló támogatott ár, valamint a havi referencia piaci ár különbségeként alakul ki. A prémium típusú támogatás a legalább 0,5 megawattos erőművekre, illetve a szélerőművekre kötelező.

Verseny esetén

Amikor a támogatások mértéke pályázatok keretében, versenyben alakul ki, a legolcsóbb ajánlatot tevő megújuló energiaforrást felhasználó termelők kaphatnak támogatást, az ajánlatuknak megfelelő ár mellett. Megfelelő verseny esetén így csökkenhet a támogatás mértéke, illetve a támogatás rugalmasan igazodhat a változó költségszinthez – hangsúlyozta a MEKH. A támogatás pályáztatása a legalább 1 megawattos erőművekre és a szélerőművekre kötelező.

A 0,5 és 1 megawatt közötti zöldenergia-termelők prémium típusú támogatást kaphatnak, de ezt pályázat nélkül is megszerezhetik, a szélerőműveket kivéve. A támogatott árat esetükben kormányrendelet határozza meg, hasonlóan a jelenlegi KÁT-árakhoz. A támogatás időtartamát, illetve a támogatás alá eső maximális villamosenergia-mennyiséget a MEKH határozza meg.

„Barna prémium”

További jelentős újdonság a Metár rendszerében a “barna prémium”, ami a KÁT-ból kikerülő, biomasszát vagy biogázt felhasználó erőművek gazdaságos továbbműködtetését szolgálja. A jelenlegi piaci árak mellett támogatás nélkül nem lenne gazdaságos ilyen erőművekben termelni, ugyanakkor az új erőművek építéséhez szükséges támogatáshoz képest viszonylag kis költséggel ezek működésben tarthatóak lehetnek. Ez lehetővé teszi a kitűzött 2020-as célértékek kisebb költség melletti elérését – írta a MEKH.

A jelenlegi hazai megújuló villamosenergia-termelési és működési támogatási rendszer (KÁT) az utolsó hatályos szerződés kifutásáig – de legkésőbb 2045-ig – marad életben.

Magyarország azt vállalta, hogy 2020-ra teljes energiafelhasználásának 14,65 százaléka megújuló forrásokból származik majd.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>