Jobban jár, ha még a tél beállta előtt szigetel!

Jobban jár, ha még a tél beállta előtt szigetel!

A magyar lakóépületek mintegy 60-70 százalékánál nincs hőszigetelve a tető – derült ki a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország közös felméréséből. Azoknál a házaknál, ahol ez a megállapítás megállja a helyét, télen jóval többet kell áldozni a fűtésre, hogy a hőmérséklet folyamatosan a megfelelő szinten legyen.

A hőszigetelés hiánya jelentős többletköltséggel járhat a tulajdonosoknak, a háztartások rezsijének ugyanis a 75 százalékát a fűtés adja. Ez egy családi ház esetében akár havi 40 ezer forintot is jelenthet. Éppen ezért kell már most gondolni a télre, és hőszigetelni – javasolja a Knauf.

Télen, nyáron megéri!

Az elpazarolt energia 35 százaléka a falakon át távozik, míg 25-25 százalék a rosszul szigetelt ablakokon és a tetőn át, 15 százalék pedig a padlón át vész kárba. Nem csak költséghatékonysági szempontok miatt éri meg a tetőt hőszigetelni, a por és a külső zajok ellen is jól védhet a megfelelő szigetelés. Ráadásul nem csak télen, hanem nyáron is hozzájárul az épület megfelelő klímájához, megakadályozza ugyanis a beltéri levegő túlmelegedését is. Így a nyári hónapokban akár 6-8 Celsius-fokkal is kellemesebb klímát teremthetünk magunknak. A felmérésből továbbá az is kiderült, hogy a válaszolók csupán negyede él olyan ingatlanban, mely energiahatékonysági szempontból korszerűnek mondható.

Spóroljunk a szakemberen

A tetőszigetelés a külső hőszigetelési munkálatokkal ellentétben bármikor elvégezhető. Míg a homlokzat esetében ajánlott szakemberre bízni a munkát azért, hogy a szigeteléstől elvárt eredményeket elérhessük, addig a padlástér hőszigetelési munkálatait mi magunk is elvégezhetjük. „A legpraktikusabb megoldás, ha könnyű, de jó hőszigetelő képességű üveggyapot tekercseket vagy táblákat helyezünk el a padlásfödémen, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel. Ebben az esetben a munkadíjat akár meg is spórolhatjuk, hiszen pár alapszabály betartása mellett mi is leteríthetjük az ásványgyapot hőszigetelést, de arra figyeljünk, hogy a mai hőszigetelési előírások teljesítéséhez ilyen esetben is kb. 20 -25 cm vastag szigetelés szükséges” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

A tető szigeteléséhez választhatunk környezetbarát üveggyapotot is, mely amellett, hogy javítja az épület belső levegőjének minőségét, nem szúr és nem porzik, a ház fenntarthatóságához is hozzájárul.

- 2016-11-10

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>